Profesorii dați afară în urma suspectării de fraudare a examenului de bacalaureat din sesiunea 2014-2015 de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei au fost audiați a treia oară. În urma audierilor dar și a contestaţiilor, Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor a hotărât modificarea sancțiunii acordate în vară.
Astfel, în cazul celor şase cadre didactice sancţionate inițial de Inspectorat cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă, s-a hotărât înlocuirea sancţiunii cu diminuarea salariului de bază, cu 15%, pe o perioadă de şase luni, şi reîncadrarea în muncă.
În cazul a opt cadre didactice s-a menţinut sancţiunea aplicată anterior, adică sancțiuni pecuniare (diminuarea salariilor cu 10-15% pe o perioadă de trei până la șase luni), iar pentru un cadru didactic s-a anulat desfacerea contractului individual de muncă în totalitate, având în vedere faptul că aceasta a fost aplicată în momentul în care persoana se afla în concediu medical prenatal.
Trei audieri și două verdicte distincte
„Colegiul de Disciplină a luat aceste decizii prin vot, în privinţa fiecărei persoane contestatoare în parte, ca urmare a analizării tuturor documentelor, probelor noi administrate şi a audierilor, în ceea ce priveşte persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, sesiunea iunie-iulie 2015.
Conform prevederilor Legii 1/2011, în baza articolului 280, alin. 8, cadrele didactice sancţionate „au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul şcolar”. Comisia a admis contestaţiile şi a înlocuit sancţiunea disciplinară „a desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă” cu sancţiunea disciplinară „diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de şase luni” şi reîncadrarea în muncă”, se arată în comunicatul ISJ.
Contestarea la Colegiul de Disciplină este o etapă intermediară atât pentru persoanele sancţionate cât și pentru Consiliul de Administrație al ISJ, acestea putându-se adresa instanţelor judecătorești. Referitor la existența unei posibilități ca Inspectoratul să atace în instanță hotărârea luată de Colegiul de Disciplină, Alin Florin Iuhas-Novac, inspectorul școlar general ne-a declarat că „nu putem să contestăm hotărârea. Ne vom conforma hotărârii luate de Colegiul de Disciplină. Hotărârea lor este executorie și o vom pune în aplicare așa cum spune legea”.
Profesorii, mulțumiți că-și recapătă posturile
La audierile de la Colegiul de Disciplină, profesorii au fost însoțiți și de avocatul Kolozsi Arpad, cel care a fost angajat să-i reprezinte. Avocatul crede că soluţia Comisiei de Cercetare Disciplinară a ISJ ar putea fi atacată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
„Adevărul e că nu am avut niciun fel de speranţă că această Comisie de Disciplină va modifica soluţia pe care a dat-o fostul inspector general, Nicolae Avram. Astfel că am fost mirat, plăcut surprins, de soluţia de compromis pronunţată de Comisia de Disciplină şi mi se pare corectă. Criteriul care a contat foarte mult a fost evidenta inegalitate de tratament la care au fost supuse aceste cadre didactice faţă de alţi colegi care au participat la acest examen de bacalaureat şi cărora, în urma vizionării înregistrărilor din sală (deşi apar evident aceleaşi abateri), li s-au aplicat sancţiuni mai blânde. Soluţia nu este definitivă.
Este foarte posibil ca cei din conducerea Consiliului de Conducere a Inspectoratului Şcolar, din care fac parte persoane direct interesate, respectiv activista UDMR, Kery Hajnal, cea care a fost preşedintele Comisiei de Bacalaureat, precum şi membră în Comisia de Cercetare care a aplicat iniţial sancţiunea maximă a desfacerii disciplinare a contractului de muncă, să conteste în instanţa de judecată soluţia Comisiei de Disciplină.
Din punctul meu de vedere există un interes personal al acestora, deoarece, potrivit materialului de control, întocmit de corpul de control al Ministerului Educaţiei, fostul inspector şef şi adjuncta acestuia s-ar face vinovaţi de situaţia gravă existentă la ISJ în legătură şi cu eliminarea elevilor, precum şi cu transferurile de la un liceu la altul”, a declarat apărătorul profesorilor sancţionaţi cu desfacerea contractului de muncă, avocatul Kolozsi Arpad.
Istoricul faptelor
Totul a început în luna iulie cu frauda la bacalaureat, de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, unde în 10 din cele 14 săli, profesorii asistenţi ar fi fost înregistraţi, permiţându-le candidaţilor să copieze şi chiar ajutându-i. Ca urmare, 108 elevi nu au luat examenul de bacalaureat, iar 6 cadre didactice au rămas fără loc de muncă. Sesizarea de fraudă ar fi venit de la o profesoară din Timiş, judeţ în care s-a făcut corectarea lucrărilor de la elevii din Bihor.
Aceasta a sesizat Ministerul Educaţiei, că nu mai puțin de 42 de lucrări la matematică parvenite de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei sunt aproape identice. În luna august, ISJ Bihor a anunțat măsurile luate de Comisia de Cercetare Disciplinară referitor la frauda examenului de bacalaureat de la Colegiul Tehnic Unirea din Ștei.
Astfel, în urma raportului, la 9 cadre didactice le-a fost desfăcut contractul de muncă, pe motive disciplinare. La 13 profesori li s-a diminuat salariul cu 15%, la 11 dintre ei pe o perioadă de șase luni, iar la două cadre didactice pentru trei luni. Cinci profesori vor pleca acasă timp de trei luni cu salariul diminuat cu 10% și doar un singur cadru didactic a primit un avertisment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!