„Oricine are casă sau vilă plăteşte impozit pentru ea la Primărie. Când o să îmi ridic construcţie, sigur că o să achit impozit pentru ea. Dar cum decid domnii funcţionari că terenul meu e construit când el nu e? Pot aleşii noştri să voteze că negrul e alb? Păi aşa pot mâine să voteze că mopedul se impozitează ca autoturism iar autoturismul ca yacht”, ni s-a plâns unul dintre orădenii care fac de câteva zile coadă pentru explicaţii la Serviciul de Impunere al Primăriei Oradea.
Am transmis nedumeririle la directorul economic Eduard Florea, plus întrebarea privind temeiul legal al termenului de „teren construibil” câtă vreme Codul Fiscal reglementează doar categoriile de teren intravilan construit respectiv teren neconstruit.
„Terenul construibil e terenul pe care se poate construi. În Ungaria e mai simplu: se plăteşte un procent de 10-15% din preţul de vânzare a terenului şi nu se percepe niciun impozit anual. Noi avem altă legislaţie şi, întradevăr, e dificil să lucrăm pe Codul Fiscal pentru a normaliza impozitele datorate de contribuabilii care abuzează de termenul de teren agricol intravilan. Dar la Târgu-Mureş s-a procedat la fel iar pe 2 martie 1999 s-a dat o Hotărâre de Guvern care stabilea minim 1.000 mp de teren impozitat ca şi construibil, nu 850 mp cum am ales noi. Întradevăr HG-ul s-a abrogat dar noi trebuia să găsim o soluţie câtă vreme 66% din intravilanul Oradiei scriptic figurează ca terenuri agricole. E clar că nu reflectă situaţia reală şi de aceea am propus trei variante pentru a se limita evaziunea fiscală. S-a ales una din ele, pe care Consiliul Local a votat-o, şi noi trebuie să o implementăm cu corecţiile de rigoare”, ne-a răspuns ieri Eduard Florea.
Acesta ne-a dat şi un exemplu de „evaziune”, prezentat apoi şi în plenul Consiliului Local.
„Un orădean care are o vilă pe un teren de 2.500 de metri pătraţi plătea anul trecut impozit pentru vilă de circa 300 de lei şi doar 25 de lei pentru curtea declarată teren agricol. De anul acesta terenul i se va impozita cu 500 de lei. Adică, în total 800 de lei”, a pilduit Florea.
Samsarii scapă uşor
Exemplul de mai sus subliniază însă o altă hibă a sistemului de impozitare. O familie care are două parcele neconstruite de 850 de metri pătraţi fiecare, adică 1.700 mp în total, are de plătit pentru ele exact cât orădeanul cu teren de 2.500 mp plus vilă.
„Asta-i situaţia, sunt dezavantajaţi cei cu parcele ce nu pot fi alipite. Nu susţinem că e perfect modul de impozitare, dar am dorit să ţintim atât contribuabilii cu aşa-zis teren agricol în jurul vilelor cât şi investitorii imobiliari. Unii investitori au chiar şi peste o sută de parcele pe care le vând pentru a fi construite, dar nouă ni le declară agricole”, ne-a mai spus Florea.
Problema e că orădenii care au două parceluţe diferite plătesc acum impozit cam cât un „samsar imobiliar” pentru un hectar compact sau care îşi poate alipi zecile de parcele.
„Pansamente” propuse
În plenul Consiliului Local, economistul-şef Eduard Florea s-a arătat deschis pentru „pansamente” la nou tratament fiscal.
„Avem deschidere pe fiecare variantă aleasă. Noi am dorit să îndreptăm marile lacune ale impozitării terenurilor. Am trimis săptămâna trecută înştiinţările, am început să primim sesizări şi contestaţii. Am centralizat deja sugestiile. Sunt cazuri în care s-au declarat eronat mai multe parcele care sunt reunite pe loc de inspectorii noştri. Se poate ajusta şi zonarea fiscală pentru terenurile aflate departe de axul drumului. Se exclud de la impozitare terenurile neconstruibile, dar proprietarii trebuie să vină cu o schiţă la noi fiindcă noi avem doar suprafaţa, nu şi frontul stradal. Cât priveşte cazurile sociale, există în Primărie o Comisie de Facilităţi pentru persoanele cu venituri mici. Au fost puţinecazuri în 2012, dar toate au fost acceptate. Vom analiza şi alte posibile speţe”, a vorbit Florea în faţa aleşilor locali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!