Executivul local i-a convocat, de urgenţă, în şedinţă extraordinară, pe consilierii locali, pentru a vota măsuri fiscale privitoare la companiile care populează parcurile industriale ale Oradiei. Deliberativul local a votat, astfel, aplicarea unui impozit imobiliar special pentru acestea, înjumătăţit faţă de cel plătit de firme în Oradea. Din 1 iulie, acestea vor datora 0,5% pe an din valoarea clădirii, faţă de 1% în restul oraşului.
„Pe actualele normative, de la 1 iulie România nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată”, a declarat primarul Ilie Bolojan. În opinia sa, introducerea acestei taxe va scuti imobilele din parcurile industriale de taxa pe stâlp, de 1,5%, impusă de guvern.
Executivul a optat pentru această valoare, deşi limitele de impozitare prevăzute de Codul fiscal sunt cuprinse între 0,25% şi 1,5%. Udemeristul Ritli Csongor a cerut să afle de ce nu s-a mers pe minimul de 0,25% dacă tot se doreşte sprijinul companiilor din parcuri.
„Nivelul propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe. Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în parcul industrial”, a explicat primarul. Ritli a insistat cu propunerea sa, suspunând-o votului consilierilor locali. Desigur, aceasta a picat, prin voinţa puterii locale, cu 17 voturi contra şi 7 pentru.
Edilii apreciază că, dacă schema de ajutor de stat va fi prelungită printr-un ordin guvernamental şi după 1 iulie, oraşul va putea renunţa la eliminarea cotei de 0,5% în parcul industrial.
Cea mai mare nebuloasă rămâne, în continuare, dacă impozitul local tocmai impus, va scuti companiile de taxa pe stâlp, sau vor fi dublu-impozitate, adică tocmai ceea ce dorea executivul să evite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!