Reprezentantul slovacilor şi cehilor din Parlamentul României, Adrian Merka continuă să se remarce prin gesturile de curtoazie la adresa poporului român. După ce, din iniţiativa sa legislativă a fost adoptată Ziua Şcolii Ardelene – Şcoală considerată a fi un reper pentru naţiunea română – acum Merka ţine să readucă în memoria colectivă jertfa poetului-martir Ion Şiugariu, pe pământ cehoslovac, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Merka marchează trecerea a 101 de la naşterea, la 6 iunie 1914, a 101 ani de la naşterea poetului român, eseist, critic literar şi publicist Ion Şiugariu, căzut în lupta pentru cucerirea oraşului Brezno, din Slovacia de azi.
Bust, stradă, şcoală, în Slovacia
Consecvent în eforturile sale de a întări relaţiile slovaco-române, două naţiuni prietene prin tradiţie, bihoreanul Merka încearcă să accentueze în memoria colectivă a slovacilor din Slovacia, dar şi a comunităţii slovace din România jertfa soldaţilor români pe pământ cehoslovac. Demersurile lui Merka au în vedere inclusiv revitalizarea în memoria colectivă a unor jertfe precum cea a poetului Şiugariu, căzut la 1 februarie 1945 în bătălia pentru oraşul Brezno (Cehoslovacia), înrolat în Armata Română cu grad de sublocotenent. Merka anunţă că va face demersuri la nivel de ambasadă pentru „inaugurarea în memoria poetului-erou Ion Şiugariu a unui bust, a unei străzi şi a unei şcoli care să-i poarte numele, toate în Slovacia, exprimându-ne astfel recunoştinţa şi consideraţia pentru o astfel de personalitate”.
„În calitate de cetăţean român, reprezentant al minorităţii slovace şi cehe în Parlamentul României îmi doresc ca slovacii să nu uite de jertfa românilor, iar aceasta să dăinuie pe veci în sufletele lor. Aceste exemple pozitive ale naţiei române – jertfa pentru aproape, lupta pentru dreptate trebuie să fie cât mai mult promovate, atât în ţară cât şi în străinătate, responsabilitatea fiind a noastră ca acest lucru să se întâmple”, mai arată Adrian Merka în mesajul său. JB – C.C.
Redăm în continuare mesajul lui Adrian Merka, preşedintele Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), în memoria poetului-martir român, Ion Şiugariu, mort în Cehoslovacia, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial:
„Data de 6 iunie 2015 reprezintă 101 ani de la naşterea poetului român, eseist, critic literar şi publicist Ion Şiugariu. Acesta este unul dintre soldaţii care s-au jertfit pentru libertatea noastră în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei, în urmă cu 70 de ani, un rol important având atunci şi armata regală română care a suferit mari pierderi şi a reuşit eliberarea a 1.722 de localităţi, din care 31 de oraşe.
La 1 februarie 1945, Ion Şiugariu, sublocotenent de rezervă, a căzut grav rănit în bătălia pentru oraşul Brezno, din Cehoslovacia, stingându-se după câteva minute. A fost îngropat în cimitirul de la Polhora pri Brezno, Cehoslovacia. La 28 februarie 1945, prin Decretul nr. 641, acesta este decorat postmortem cu „Coroana României cu spade în gradul de Cavaler şi cu panglica de Virtutea Militară“. În 1956, osemintele i-au fost reînhumate în cimitirul militar român de la Zvolen, lângă Banská Bystrica, Cehoslovacia.
Lui Ion Şiugariu îi datorăm scrieri valoroase precum volumele: Trecere prin alba poartă, Paradisul peregrinar, Ţara de foc sau Carnetele unui poet cazut în război.
101 ani de la naşterea unei astfel de personalităţi nu trebuie să treacă neobservaţi. Acest eveniment trebuie să fie motiv de sărbătoare şi aducere aminte atât pentru români, cât şi pentru slovaci şi cehi, pentru întreg sprijinul pe care l-a oferit acest om de o noblețe morală impresionantă prin verticalitatea unei poziții examplare în generația sa.
Poetul-erou și-a jerfit viața pentru un ideal care trebuie să ne unească, noi fiind datori să continuăm ceea ce acesta a început.
În calitate de cetăţean român, reprezentant al minorităţii slovace şi cehe în Parlamentul României îmi doresc ca slovacii să nu uite de jertfa românilor, iar aceasta să dăinuie pe veci în sufletele lor. Aceste exemple pozitive ale naţiei române – jertfa pentru aproape, lupta pentru dreptate trebuie să fie cât mai mult promovate, atât în ţară cât şi în străinătate, responsabilitatea fiind a noastră ca acest lucru să se întâmple.
Acesta este motivul pentru care vreau sa pun pe viitor bazele unui simbol al recunoștinței față de ceea ce reprezintă aceste valori ale poporului român, militând pentru inaugurarea în memoria poetului-erou Ion Şiugariu a unui bust, a unei străzi şi a unei şcoli care să-i poarte numele, toate în Slovacia, exprimându-ne astfel recunoştinţa şi consideraţia pentru o astfel de personalitate.
În acest sens voi cere sprijinul Ambasadei României la Bratislava, Ambasadei Slovaciei la Bucureşti, dar şi ministerelor de externe român şi slovac.
Astfel de oameni au făcut posibile bunele relații care există între slovaci, cehi și români, între România, Slovacia şi Cehia, determinându-ne să avem un respect deosebit pentru România și pentru locuitorii acestei țări, iar aceste fapte nu trebuie uitate de către generaţiile care vin”.
Î N V I E R E
de Ion Şiugariu
Au început în mine iar să are,
Strãlucitoare pluguri de lumină;
Si iar ograda gândului mi-e plină
De brazde aurite n praf de soare.
Îmi cântă n alba inimii grădină,
Atâtea ciocârlii pierdute n zare;
Si-mi înforesc pe margini de cărare,
În vers, atâtea tufe de sulcină.
Iar mi-au ieşit pe porţile de minte,
În însorita inimii câmpie,
Viţeii tăinuitelor cuvinte,
Să-mi pască n rime alba primăvară,
Şi să mi-o rumege în poezie.
La mine azi atâtea pluguri ară…
Citiți principiile noastre de moderare aici!