Este acelaşi primar autoritar Ilie Bolojan, cel care, iată îmbătrâneşte în această funcţie, pe fondul unui peisaj politic local tot mai deşertificat. Ca primar, Bolojan s-a bazat pe doctrina lui „hai să se vadă ceva şi oamenii sigur mă vor vota”. Şi i-a ieşit de fiecare dată. Orădenii l-au votat deja de două ori pe harnicul Bolojan, după experienţa administraţiei Filip 2004 – 2008, leneşă şi cu tinichele în coadă, pe care acelaşi Bolojan, a contrat-o cât a putut, din postura de prefect.
Puşi în faţa unei (tot mai) slabe oferte electorale locală, orădenii au închis ochii măcar pe jumătate la bubele administraţiei Bolojan, mergând pe mâna primarului-constructor, făcător de drumuri, poduri, parcări, pasaje şi parcuri industriale.
Meritele lui Ilie Bolojan sunt incontestabile. Nu mai insist asupra problemelor cronicizate ale sistemului de termoficare, ce par să nu se mai termine. Însă, la fel de evidentă este şi obsesia acestuia pentru rotunjirea veniturilor la bugetul local – sursa tuturor cofinanţărilor pentru proiectele municipale, unele extrem de scumpe şi beneficiare a unor finanţări europene pe alocuri surprinzător de subţiri, ce au venit la pachet cu cofinanţări generoase din bugetul local. Administraţia Bolojan a optat să impoziteze cu 1% din valoare spaţiile cu destinaţie nerezidenţială – adică spre plafonul maxim prevăzut de Codul Fiscal. Aceeaşi administraţie locală a introdus taxa specială de 2% pentru promovarea turistică pe care o datorează hotelierii, după ce acelaşi Cod Fiscal scosese taxa hotelieră de 1%. Bolojan susţine hotelierii vor ieşi pe plus, pentru că Primăria le va aduce cu cel puţin 30% mai mulţi clienţi în acest an, prin promovarea turistică pe care-o face. Viitorul va găsi răspunsul corect.
Cei cu memorie mai bună îşi aduc aminte de tentativele primarului cu taxa pe grădiniţă de minimum 90 lei/lună şi taxa pe alcool pentru cei ce vând alcool după 11 noaptea, mascată ulterior prin avizul anual pe funcţionarea localurilor, de zeci de ori mai scump decât acelaşi aviz pentru puncte de lucru altele decât cele pentru alimentaţia publică. Sau de scandalul de acum trei ani cu reîncadrarea fiscală a terenurilor din Oradea, ce a condus la modificări inclusiv în Codul Fiscal, grădinile fiind impozitate acum drept „curţi-construcţii”, la fel ca şi terenul cotă-parte de sub bloc. Câştigător, iarăşi, Primăria.
Bolojan îşi justifică foamea de bani la bugetul local prin nevoia de dezvoltare. Nevoia de infrastructură şi de proiecte care să facă atractiv oraşul – Cetatea, aquapark-ul, Ciuperca, Piaţa Unirii. Aici, nimeni nu-l poate combate. Da, avem nevoie să ne primenim oraşul, dacă vrem să fim atractivi. Şi totuşi, nu mă pot abţine să nu mă întreb dacă soluţia este să tragi pielea de pe contribuabil sau să îţi eficientizezi propriul aparat administrativ – demers tot mai dificil pentru orice administraţie românească unde puterea politică rămâne în aceleaşi mâini, mandate la rândul.
La lansarea propriei sale candidaturi, Bolojan afirma că al treilea mandat al său va fi unul de „reglaje fine”, unul în care va încerca să aducă turiştii şi, implicit, bunăstare în oraş. În lipsă de alte alternative viabile, orădenii îl vor credita în continuare pe Ilie Bolojan. Un Bolojan care are o altă miză importantă – aceea de a-şi propulsa omul, pe viceprimarul Mircea Mălan, la şefia Consiliului Judeţean. Chiar dacă ultimul om pe care l-a tras după el la Judeţ, Radu Ţîrle, a avut, practic, un mandat eşuat. Dacă va reuşi de astă dată şi va deţine puterea deplină în Bihor, mai devreme sau mai târziu, Bolojan va avea pârtie deschisă spre o carieră în Capitală. Unii se vor bucura, alţii îl vor regreta, însă este cert faptul că funcţia de premier îi face cu ochiul lui Ilie Bolojan, cel mai devreme încă din acest an, dacă PNL câştigă alegerile parlamentare. Ne-am putea aştepta la un premier Bolojan harnic şi cu iniţiativă, dar în niciun caz relaxat când vine vorba despre taxe şi impozite. Mai cu seamă că, după modelul de la Oradea, am avea în Bolojan tot un premier-constructor.
Aşadar, ce preferaţi, Ilie primar sau Bolojan premier?
Citiți principiile noastre de moderare aici!