Planul de şcolarizare pe anul şcolar viitor, care prevede desfiinţarea Grădiniţei 9 din Rogerius şi alocarea spaţiului din strada C-tin Brâncuşi 12 unei creşe, a trecut de plenul deliberativului local, dar nu fără discuţii în contradictoriu.
Fideli rolului de „Opoziţie” în care s-au trezit la început de mandat, consilerii locali ai UDMR s-au opus iniţiativei executivului local din răsputeri. Au invocat, în favoarea menţinerii Grădiniţei 9, argumente sociale, umane sau legale, neluate, însă, în calcul de maşina de vot a Puterii. Argumentul primarului Ilie Bolojan, că e mai mare nevoie de o creşă în zonă, decât de o grădiniţă, a înclinat deciziv balanţa în deliberativul local. Dincolo de utilitatea demersului, părinţii afectaţi ridică problema modului brutal în care s-a relaţionat cu ei: au fost anunţaţi oficial de închiderea grădiniţei în penultima zi din anul şcolar.
Listă de semnături
„Noi facem această modificare fără a ţine cont de problema părinţilor de acolo”, a intervenit Pasztor Sandor, anunţând că există o scrisoare cu 26 de semnături ale părinţilor afectaţi, care cer menţinerea unităţii şcolare. „Nu e o soluţie să desfiinţezi o grădiniţă ca să faci creşă. În trei ani o refaci la loc?”, apreciază consilierul. Udemeristul le-a făcut colegilor săi de la Putere şi o sugestie politică să-i susţină propunerea, cu motivaţia că „tot aşa constructiv, noi (UDMR n.r.) votăm când e nevoie”.
Acesta s-a mirat de indisponibilitatea Puterii de a se întâlni cu părinţii revoltaţi şi a cerut să ştie dacă „este legal proiectul de hotărâre fără avizul Ministerului Educaţiei pentru schimbarea destinaţiei spaţiului respectiv”. A mai propus coexistarea unei creşe cu grădinţa existentă. În prezent, în spaţiul din Rogerius, funcţionează trei grupe de grădiniţă, două de limba română şi una de limba maghiară.
Prea multe locuri
A primit răspuns chiar de la şeful executivului local, care a sugerat repartizarea copiilor spre alte grădiniţe din zonă. „Nu văd de ce să nu facem această modificare. Copiii rămân în Rogerius, nu merg în Nufărul”, crede primarul Ilie Bolojan. „Numărul de copii din sistemul de învăţământ, din grădiniţe, este în scădere. Nu mai suntem în situaţia deficitului de locuri în grădiniţe, ci în cea a surplusului de locuri. În plus, şi frecveţa este scăzută şi cheltuim inutil şi ineficient bani din buget. Dacă avem spaţii pe care le putem folosi pentru creşe, trebuie să optimizăm reţeaua. Că unor părinţi nu le convine, e o realitate, dar eu sunt adeptul ideii că trebuie să facem ce e mai bine pentru sistem”, susţine edilul.
Secretarul CL, Ionel Vila, a precizat că găseşte legală modificarea, dat fiind că se păstrează specificul educaţional al spaţiului.
Unilateral
Inspectorul şef Daniel Negrean, consilier local al liberalilor, crede că întreaga discuţie este stârnită de o educatoare care „nu vrea să-şi piardă locul de muncă”. „Copiii de la secţia maghiară vor putea fi mutaţi în bloc la altă grădiniţă, dacă asta doresc”, a mai precizat acesta.
Împotriva comasării unei creşe cu grădiniţa s-a pronunţat viceprimarul Ovidiu Mureşan. „La autorizare se cere un circuit specific pentru creşă. Din spaţiul a trei grupe de grădiniţă putem amenaja doar două grupe de creşă”, a precizat acesta. Nici Mireşan şi nici Negrean nu s-au simţit obligaţi să dea detalii despre modul de gestionare al situaţiei din punctul de vedere al comunicării cu părinţii afectaţi. În Primărie, dacă nu cumva şi la Inspectoratul Şcolar, se ştia de la începutul anului de intenţia de a aloca spaţiul Grădiniţei 9 unei creşe. Niciun exponent al Puterii locale n-a considerat util sau necesar să-i avertizeze pe părinţi că odraslele lor nu vor mai putea frecventa grădiniţa la care s-au obişnuit, nici măcar în momentul în care le-au înregistrat dosarele pentru reînscriere.
Anunţaţi în penultima zi din anul şcolar
„Nu sunt de acord cu modul lor de lucru. Cu o zi înainte de sfârşit anului şcolar, după serbare, am fost chemaţi la o şedinţă cu părinţii, unde două directoare de grădiniţă, ne-au anunţat că se desfiinţează această grădiniţă. Ar urma să se despartă grupa şi copiii noştri ar urma să fie împărţiţi în grupe unde deja este un număr mare de copii”, spune Curiciac Ecaterina, una dintre semnatarele petiţiei adresate Primăriei şi Inspectoratului Şcolar.
„Mă deranjează că nu am avut posibilitatea de a alege, ne-au comunicat desfiinţarea grădiniţei în penultima zi de depunere a dosarelor. Toate actele de reînscriere a copilului la grădiniţă, aşa cum cere legea, au fost de mult depuse. Îţi trece prin cap, cu o zi înainte să pleci în concediu că te vor anunţa că desfiinţează grădiniţa copilului?! Noi(părinţii n.r.) am fi fost deschişi la discuţie, nu să fim anunţaţi în ultimul moment că după vacanţă nu mai aducem copii la această grădiniţă”, reclamă femeia.
Curiciac Ecaterina mai spune că şi-a adus copilul la Grădiniţa 9, pe care o ştia de zeci de ani, „după o experienţă neplăcută la o alta: copilul era mereu bolnav şi plângea într-una. Aici, s-a liniştit, s-a acomodat şi a început să facă progrese vizibile. Nu mai vreau să trec prin calvarul prin care am mai trecut. Nu înţeleg de ce trebuie spart acest mic paradis”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!