Mitingul, de factură civică și patriotică, va avea loc cu începere de la ora 15 în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazu, fiind urmat de un marș. Buna desfășurare va fi asigurată de forțele de ordine, această adunare fiind notificată autorităților conform legilor în vigoare.
În cadrul acestei manifestări cetățenii români, indiferent de etnie sau de confesiune, de la orașe și sate, vor spune NU exploatării gazelor și țițeiului de șist prin metoda fracturării hidraulice. Acest miting de protest vine în condiţiile în care jumătate din suprafața județului Bihor, de la munți și până la graniță, este cuprinsă în patru perimetre de prospectare și exploatare a hidrocarburilor, denumite după localitățile din centrul lor EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix și EX-4 Tulca.
Vor extrage ce găsesc
Într-o adresă a preşedintelui ANRM, Gheorghe Duţu, înregistrată la cabinetul premierului Victor Ponta în 11.02.2013, se arată că acele companii cu perimetre concesionate în Vestul României, inclusiv cele din Bihor, sunt interesate să exploateze hidrocarburi neconvenţionale. Pe de altă parte, însă, NIS Petrol Gazprom, firma ce are licenţă pentru EX-3 Băile Felix şi EX – 2 Tria, a transmis că urmăreşte să extragă doar hidrocarburi neconvenţionale. Deocamdată, însă, nu este cunoscut cu certitudine tipul de zăcământ din subsolul celor patru perimetre din Bihor. Companiile vor putea extrage, însă, doar ceea ce vor găsi în subsol, indiferent că este vorba despre ţiţei şi pungi de gaze sau gaze de şist. Singura metodă prin care se pot exploata în prezent gazele de şist, fracturarea hidraulică, este extrem de controversată, din cauza pericolelor pe care le presupune la adresa vieţii omului şi a mediului înconjurător, prin infuzia de substanţe toxice în lichidul de fracturare, precum şi posibilele substanţe radioactive aduse la suprafaţă prin fisurile provocate în straturile de rocă. „Acestea pun în pericol sănătatea oamenilor şi a celorlalte vieţuitoare şi compromit şansele unei dezvoltări durabile, afectând, de exemplu în Bihor, agricultura, creşterea animalelor şi turismul. De aceea bihorenii, împreună cu restul ţării, resping aceste proiecte nocive, cerând să fie lăsaţi să trăiască şi să muncească într-un mediu curat. La miting vor participa și artiști bihoreni, care sprijină cauza apărării sănătăţii oamenilor, pământului, apelor şi aerului în România. Printre aceştia se numără şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, respectiv interpreţii Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Cornel Borza şi Leontin Ciucur”, se arată în comunicatul Academiei Civice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!