Odată cu încheierea primei luni din acest an s-a finalizat şi o activitate specială, iniţiată de poliţiştii bihoreni, derulată cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Bihor, în mai multe unităţi de învăţământ din Oradea. Concret, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate bihoreni au derulat o serie de activităţi preventive în unităţi şcolare din judeţul Bihor, pentru a preveni delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor.
De unde porneşte
Poliţiştii au vrut ca printr-o serie de acţiuni să facă cunoscut copiilor cauzele şi factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de fapte antisociale de către persoane minore, răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social şi a diferitelor situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii, prevenirea dispariţiilor de minori, navigarea în siguranţă în mediul virtual.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate bihoreni motivează acţiunea prin faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.
De aceea, activităţile au constat în organizarea de întâlniri informativ – preventive cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal pe teme de interes. Copiii au aflat cum să mânuiască internetul fără a cădea victime, cum să se ţină departe de violenţa şcolară şi consecinţele legale şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente violente.
Elevii au fost sfătuiţi cum să îşi păstreze bunurile personale în siguranţă, dar şi acasă şi să evite astfel a fi victimele hoţilor de buzunare, din locuinţe etc.
Comportamentul prudent pe stradă a fost un subiect întors pe toate părţile de poliţişti şi elevi, scopul fiind educarea copiilor în privinţa reducerii victimizării lor în traficul rutier. Cu unele grupuri de copii s-au organizat şi jocuri cu caracter preventiv prin care elevii au putut să îşi demonstreze cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.
În timpul orelor cu poliţiştii, elevii au vizionat şi filme educativ – preventive deosebit de sugestive şi cu impact pozitiv asupra şcolarilor şi liceenilor, care au primit şi pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv.
Pentru vacanţă
Dat fiind că începe vacanţa intersemestrială, poliţiştii de prevenire şi proximitate au ţinut să se întâlnească şi cu părinţi la unele şedinţe organizate la sediul unităţilor şcolare. S-au discutat astfel despre cele mai potrivite măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea victimizării copiilor, dar şi modul de gestionare a conflictelor, riscurile la care se expune un copil în cazul în care comite infracţiuni, rolul părinţilor în educarea copiilor şi consecinţele comportamentelor antisociale etc..
Întrucât mulţi copii sunt lăsaţi acasă în vacanţă singuri, poliţiştii roagă părinţii să le reamintească elevilor principalele reguli de autoprotecţie pe care trebuie să le aplice minorii pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!