Potrivit organizatorilor, Gala Traficantului de Cultură Internaţional (GTCI) a fost creată din dorinţa de a introduce în spaţiul artistic naţional creaţii contemporane naţionale şi internaţionale, şi să familiarizeze publicul din Oradea cu inovaţiile din domeniul artistic.
„GTCI a reuşit să devină un spaţiu de întâlnire a artiştilor din domenii artistice diferite (teatru, muzică, cinema, arte plastice etc.), contribuind la realizarea unui schimb intercultural între artiştii străini şi cei naţionali, incluzând aici în primul rând artiştii aflaţi la început de carieră”, apreciază organizatorul Robert Crăciun.
La fel ca în cazul ediţiilor anterioare ale acestui eveniment, artiştii vor putea atinge noi nivele de interacţiune cu publicul. Ediţia a IV-a a GTCI surprinde noul participant prin utilizarea unor spaţii neconvenţionale de desfăşurare şi reconversia radicală a acestora.
Adio. Artă. Aperitiv.
Tema principală a evenimentului este Adio. Artă. Aperitiv., în jurul căreia spectacolele şi expoziţiile prezentate participă la construcţia unui eveniment artistic singular, care se adresează publicului larg, neimplicând niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte transmiterea mesajului cultural. Gala Traficantului de Cultură Internaţional aduce în acelaşi loc trecători, public fidel, specialişti, studenţi etc., toţi luând parte la acelaşi spectacol, dar având roluri diferite. „Sunt stârnite astfel diverse reacţii: unii interacţionează mai mult, alţii mai puţin sau deloc, unii sunt mai deschişi, mai ludici, alţii se feresc sau nu înţeleg despre ce este vorba; unii sunt plăcut surprinşi, alţii nu sunt de acord cu «ce a devenit arta în ziua de azi». Reacţiile merită încurajate, acestea fiind, dincolo de simpla lor natură, cel mai constructiv element când vine vorba despre dezvoltarea actului artistic”, mai spune Robert Crăciun.
Gala are loc pe 14, 15 şi 16 februarie, în clădirea fostei fabrici de plase, de pe strada Ioan Budai Deleanu nr. 1.
Citiți principiile noastre de moderare aici!