Astfel, marți seara vor concerta pianistul Horia Mihail şi flautistul poet Ion Bogdan Ştefănescu în cadrul turneului naţional «Flautul de aur» organizat pentru a treia oară de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo.
Marți, la conferinţa de presă, Horia Mihail a anunţat că toate cele 23 de piese din cadrul concertului sunt „şlagăre ale muzicii clasice”, începând de la Bach (Badinerie), Vivaldi (Iarna), Haydn (Serenada), Mozart (Alla turca), Beethoven (Marş turcesc), Schumann (Traumerei), Chopin (Minute Walz), Dvorak (Humoresque) şi până la regretatul nostru conaţional – jazzmanul Johnny Răducanu (Jocul ţambalelor).
Mozart, Neruda, Haydn
Concertul de mâine cuprinde Mozart – Directorul de teatru, Neruda – Concert pentru trompetă în Mi bemol major şi Haydn – Simfonia nr. 93 în Re major. Va dirija maestrul Leonard Dumitriu, solist fiind trompetistul american Robert Chambers.
Universitarul ieşean Leonard Dumitriu este şi compozitor iar sub bagheta sa de dirijor, spectacolul „Mefistofele” de A. Boito a primit premiul pentru „Cel mai bun spectacol de operă al anului 1999”, decernat de revista „Actualitatea muzicală”. În 2004 a primit Medalia „Ordinul Cultural” din partea preşedinţiei României. Printre compoziţiile sale se află şi şase titluri de operă după Caragiale.
„Caragiale a fost o provocare fiindcă foarte puţini compozitori s-au apropiat de acest mare scriitor. Eu am început cu schiţa «Groaznica sinucidere din strada Fidelităţii» iar ultima mea compoziţie de operă este despre piesa «O scrisoare pierdută». Ştiu că la Opera din Bucureşti s-a mai pus în scenă o variantă pentru «O scrisoare pierdută» iar la Opera din Timişoara maestrul Hary Bela a realizat o operă după «D ale carnavalului» în urmă cu câţiva ani”, ne-a spus ieri maestrul Dumitriu.
Are iubită din Oradea
Cât despre trompetistul Robert Chambers, acesta a fost, de-a lungul timpului, prim trompetist la orchestra Houston Youth Symphony, la Texas All-State Symphony Orchestra, la Orchestra Metropolitană Lisboa (Portugalia), la Orchestra Civic din Chicago, la Filarmonica de Stat Oradea (între 2001 şi 2004) iar din 2012 este trompetist la Orchestra Simfonică din Houston.
Robert Chambers a recunoscut marți că în anii petrecuţi la Oradea a câştigat experienţă muzicală dar şi o relaţie sentimentală care, iată, a trecut cu brio de testul timpului. „Cu această ocazie îi vizităm la Oradea şi părinţii prietenei mele”, a mărturisit, vorbind încă binişor româneşte, Robert Chambers. Printre altele, acesta a mai spus că în urmă cu zece ani a efectuat un turneu muzical pentru puşcaşii marini din US Navy dar şi că, în ultimii ani, adolescenţii americani îşi pierd interesul pentru muzica clasică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!