În cadrul campaniei de informare şi educare publică „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” ce a început în septembrie şi se va încheia în martie anul viitor, pompierii urmăresc scăderea numărului de incendii produse în locuinţe şi gospodării şi, implicit, reducerea numărului victimelor din rândul copiilor.
Campania a fost iniţiată pe plan naţional, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu E-ON România şi se concretizează în descinderi în toate comunele ţării, pentru informarea românilor.
De la începutul acestei săptămâni, pompierii bihoreni de la Inspecţia de Prevenire au fost în comunităţile suprapopulate din Suplacu de Barcău, Tăuteu, Săcuieni, Diosig, Tinca şi Batăr. Salvatorii şi reprezentanţi ai primăriilor din aceste localităţi au împărţit localnicilor materiale de informare şi sfaturi despre prevenirea incendiilor în locuinţe în perioada sezonului rece.
Pompierii îşi motivează acţiunea de prevenire pe baza realităţii din teren. Astfel, în ultimii doi ani şi jumătate, s-au produs 39.760 de incendii la nivelul ţării, din care 22.160 au avut loc la locuinţe şi gospodării, iar din cele 1.709 de victime ale acestor evenimente, 153 au fost copii, 57 dintre aceştia pierzându-şi viaţa.
La nivel local, în acest an nu s-au înregistrat pe raza judeţului Bihor incendii soldate cu victimizarea copiilor, dar multe incendii au pus în pericol viaţa mai multor copii, din pricina jocului cu focul.
Pentru a evita tragedii, pompierii bihoreni de la Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au decis ca în cadrul campaniei să discute cu cât mai mulţi bunici, părinţi şi alte rude ale copiilor din Bihordespre pericolul la care sunt expuşi copiii atunci când sunt lăsaţi singuri acasă nesupravegheaţi, precum şi modalităţi de prevenire a manifestării principalelor surse generatoare de incendii la locuinţele şi gospodăriile populaţiei.
FACT BOX 1: Părinţi, învăţaţi copilul:
• Să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere;
• Să se salveze în caz de incendiu sau alt pericol;
• Să anunţe la 112 orice situaţie care îi pune viaţa în pericol.
FACT BOX 2: Pentru siguranţa copilului dumneavoastră:
• păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;
• înlăturaţi orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor;
• nu lăsaţi copiii singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcţiune;
• odată cu creşterea, copiii trebuie învăţaţi cum să utilizeze sursele de aprindere şi să se comporte în situaţii de pericol.
FACT BOX 3: Învăţaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viaţa în situaţii critice:
• dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuinţa şi să anunţe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
• dacă nu poate părăsi locuinţa, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgenţe) şi să anunţe evenimentul precizând adresa, precum şi faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră şi să strige după ajutor;
• ATENŢIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuinţă;
• dacă i s-au aprins hainele, trebuie să se lase pe sol şi să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
• atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâş pentru a evita inhalarea acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!