Sâmbătă şi duminică (18 – 19 iulie) are loc în localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac. Festivalul aflat la a XI-a ediţie are 180 de participanţi din străinătate: interpreţi de folclor slovac din Slovacia, Croaţia, Serbia şi Polonia. Vor fi prezente trei ansambluri din Slovacia, dar şi ansambluri folclorice slovace din Croaţia, Polonia şi Serbia. Organizatorii se mândresc cu scena de dimensiuni impresionante amenajată în localitatea din nord-estul Bihorului.
„Cerovina” din Valea Cerului este ansamblul-gazdă, ce va deschide, respectiv va închide festivalul. „Cerovina” se poate mândri cu numeroase participări la spectacole din ţară şi străinătate (Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Serbia).
Culesul strugurilor
Repertoriul cuprinde cântece şi dansuri populare specifice slovacilor, din Bihor şi din Slovacia. Cu această ocazie, ansamblul gazdă a pregătit un mic pasaj din obiceiul culesului de struguri.
„Culesul strugurilor a fost un eveniment la care participa toată familia. În trecut, acest
obicei dura şi o săptămână. Seara, după terminarea lucrului, fiecare culegător putea să-şi ducă
acasă doar cantitatea de struguri rămasă în propriul recipient. La efectuarea muncilor agricole,
deseori, oamenii începeau să cânte şi, în final, să danseze, iar în acest mod treaba mergea mai
cu spor şi se termina mai repede”, se arată în broşura de prezentare a festivalului. Printre obiceiurile slovacilor din Bihor, readuse pe scena în faţa publicului de către ansamblul folcloric Cerovina, putem număra: nunta, botezul, secerişul, războiul, exploatarea şi utilitarea lemnului, petrecerea înainte de începerea postului, curtarea fetelor şi multe altele.
Vor fi prezente şi alte ansambluri folclorice slovace din Bihor, din Vărzari, Budoi şi Borumblaca. Organizator este Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor (UDSCR) din România, prezidată de către deputatul Adrian Merka.
Citiți principiile noastre de moderare aici!