Sprijinit de Realitatea TV, postul condus de Cozmin Guşă, Lavinia Şandru şi regizorul Cornel Diaconu vin cu un nou festival de film ecologist – Eco Fest – în Bihor. Dacă în urmă cu doi ani s-a ţinut la Oradea, acum în Băile Felix şi Băile 1 Mai. Tema centrală a festivalului – problema exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice. Locul ales – Băile Felix – nu este unul deloc întâmplător, dat fiind că renumita staţiune de lângă Oradea este ameninţată de apariţia sondelor, în detrimentul turismului balnear. Aceasta numai dacă cetăţenii şi autorităţile vor accepta exploatarea acestor gaze, prin controversata metodă a fracturării rocilor.
„Sper ca la festival să vedem acele lucruri care să ne trezească pe toţi la realitate, astfel încă să spunem «nu»!”, a afirmat iniţiatoarea festivalului.
Lavinia Şandru nu a ezitat să atingă şi problema exploatării de la Roşia Montană. Spunând că l-a întrebat pe scriitorul Augustin Buzura cum se poziţionează faţă de exploatarea cu cianuri, Şandru a afirmat că scriitorul a întrebat-o, la rându-i: „Ce se întâmplă cu iazul de decantare (cianurizat – n.r.), dacă plouă două-trei săptămâni la rândul şi dă apa pe afară? Dar dacă se fisurează barajul?”. Lavinia Şandru a dat şi exemplul redevenţei, situată la 6% în cazul României, în condiţiile în care Tanzania ar încasa o redevenţă de 33%, în cazul exploatărilor miniere.
Se cere responsabilitate
Soprana de operă Felicia Filip este prezentă şi ea festivalul de film ecologist din Băi. Felicia Filip militează pentru un trai în concordanţă cu natura. „Fiecare bogăţie pe care o avem poartă o taină ce poate deveni un blestem, dacă nu o păstrăm cum trebuie. Pentru aceasta ne trebuie muncă, educaţie, cultură. Încercăm ca, prin armonia sunetelor, să-i convingem pe cei responsabili. Să dezvoltăm această idee, să avem responsabilitatea de a folosi şi păstra cu bunăvoinţă toate darurile pe care pământurile ni le oferă!”, a fost mesajul apreciatei artiste.
Un susţinător al ecologismului este şi jurnalistul sportiv Geo Raeţchi, care a ţinut să spună că un jurnalist nu trebuie să facă nici partizanat politic, nici sportiv, ci doar un partizanat cu ecologismul.
A ţinut să ia cuvântul şi Mihai Bărbuliceanu, consilier local la Costineşti, implicat în lupta împotriva gazelor de şist de pe litoral. Acesta i-a încurajat şi pe bihoreni să facă referendumuri locale, prin care să ia poziţie împotriva exploatării gazelor de şist. Aşa cum s-a întâmplat la Costineşti, anul trecut!
„Perioada de explorare se încheie cu exploatare experimentală. Americanii exploatează în deşert, în vreme ce la noi se doresc asemenea exploatări într-un areal locuit de două milioane de oameni!”, a relatat Bărbuliceanu, ce nu acceptă ca litoralul să fie distrus de apariţia exploatărilor petroliere. „Trebuie să reacţionăm, dar nu cu violenţă, ci cu inteligenţă, cultură şi patriotism”, susţine alesul local din Costineşti.
Eco Fest 2013 are un juriu internaţional, dar şi unul format din elevi de la şcoala din Sânmartin, care vor înmâna, la rândul lor, un premiu. Trofeul competiţiei a fost realizat de Mariana Patris. Arborele reliefat de trofeu este, de fapt, planeta, „iar tulpina este transparentă pentru că de fapt noi suntem tulpina, susţinând planeta şi împiedicând exploatările care, de fapt, nu sunt pentru noi”.
Deschiderea oficială a festivalului este prevăzută pentru azi, de la ora 17, la Club Dark din Băile Felix. Lavinia Şandru a anunţat că îşi va face prezenţa chiar şi ministrul Mediului, Rovana Plumb. Iar dacă nu ministrul în persoană, atunci un reprezentant al acesteia. Festivalul beneficiază de fonduri guvernamentale, dar şi de parteneriate în barter, a precizat Şandru.
PROGRAM ECO FEST 2013
Joi, 26 septembrie
ora 10 (complex Perla 1 Mai)
Femei şi vaci – Suedia – 90 minute
Vocile tranziţiei – Germania/Franţa – 65 minute
ora 17 – Gala de deschidere – Club Dark Băile Felix
Dobrogea, dragostea mea şi blestemul de pe Wall Street – România – 10 minute
Fauna din Oman – Oman – 45 minute
Vineri, 27 septembrie
ora 10 (complex Perla 1 Mai)
Copiii protestelor – România – 7 minute
Ecuator (Aequador) – Franţa – 20 minute
Azi am mâncat ultima vacă – Croaţia – 8 minute
O lume numai pentru sine – Franţa – 26 minute
ora 17 (Club Dark)
Croaziera cojilor de banană – Italia/Franţa – 12 minute
Povestea cailor sălbatici – România – 80 minute
Sâmbătă, 28 septembrie
ora 17 (Club Dark)
Carnavalul animalelor – România – 13 minute
Pe urmele tale – Italia – 9 minute
Nereciclabil – Croaţia – 17 minute
Deşeuri electronice – Australia – 20 minute
Când apa este pe sfârşite – SUA – 16 minute
Duminică, 29 septembrie
ora 10 (Complex Perla 1 Mai)
Câţiva oameni curajoşi – Turcia – 87 minute
ora 17 (Club Dark)
Ecumenopolis – oraşul fără limite – Turcia/Germania – 93 minute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!