„Perseverenţa pe care Federaţia Patronilor a manifestat-o an de an prin premierea excelenţei la Gala Top Branduri Bihorene este o dovadă a modului constructiv în care noi privim evoluţia mediului de afaceri şi a comunităţii bihorene. Cei care ating excelenţa în afaceri şi nu numai, cu siguranţă vor contribui în mod substanţial la progresul acestui judeţ din toate punctele de vedere. Gala Top Branduri Bihorene este o seară a bucuriei, a respectului şi a cinstirii excelenţei în afaceri, cultură, sport, politică, sănătate şi asistenţă socială”, a spus Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor şi gazda Galei Brandurilor.
Confederaţia Asociaţiilor de Afaceri Transilvania, Federaţia Patronilor Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și Aristocratic Events SRL, sub înaltul patronaj al Uniunii Naţionale a Patronatului Român, a organizat, la Teatrul Regina Maria, a patra ediţie a „Galei Top Branduri Bihorene”. Tema acestei gale a fost, aşa cum a spus Dacian Palladi, moderatorul evenimentului, “clasarea companiilor pe nouă domenii de activitate în funcţie de numărul de locuri noi de muncă create în 2014”. Domeniile au fost: construcţii, agricultură, industrie, comerţ, sănătate, auto, servicii, turism şi cultură-educaţie-sport. În acest an ordinul Ordinul „Vulturul Negru”, o înaltă distincţie acordată unor personalităţi remarcante, care au adus o contribuţie semnificativă mediului de afaceri bihorean nu a fost acordat.
Până acum la evenimentele Federaţiei au participat următoarele personalităţi ale României: Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Principele Radu de România, Petre Roman, Monica Tatoiu, Florin Piersic, Maia Morgenstern, ambasadorii Israelului, Ungariei, Belgiei, Slovaciei, Chinei, Canadei. În acest an, lista invitaţilor a fost completată de scriitorul şi publicistul Emil Hurezeanu şi de consulul Ungariei Mile Lajos. Peste 450 de invitaţi: oameni de afaceri, politicieni, oameni de cultură, oameni de sport au ales să petreacă vineri seara la Gala brandurilor. În sală s-au aflat şi PS Episcopul Virgil Bercea, viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele CJ Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, consulul onorific al Slovaciei Miroslav Jabloncik, reprezentanţii VOSZ Ungaria, parlamentari, şefi de instituţii , primari din Bihor, dar şi preşedintele de onoare al FPB Viorel Micula. Prefectul Claudiu Pop a premiat câştigătorii de la: Construcţii, Agricultură şi Industrie. Acesta s-a folosit de prilej pentru a aminti celor prezenţi că vor avea întotdeauna un partener în Instituţia Prefectului.
„Mulţumesc pentru invitaţie, felicit pe toţi cei care participă la această întrecere, care continuă să trudească pentru angajaţii lor, pentru statul român luând multe poveri de pe instituţiile statului pe umerii lor, celor ce fac ceea ce trebuie să facă un om responsabil. Mă bucur că an de an apar tot mai multe firme care se bat pentru partea de sus a acestui top. Vă felicit că mergeţi înainte ” , a spus şeful CJ cornel Popa, care a acordat premii la secţiunile: comerţ, sănătate, domeniul auto.
„De fiecare dată când noi cei care, vremelnic, ne-am asumat responsabilitatea la nivelul administraţiei public ne aflăm în faţa dumneavoastră mulţumim celor care contribuie la dezvoltarea acestui oraş, prin locurile de muncă create, prin veniturile la bugetul local, prin implicarea în proiectele sociale ale oraşului”, a spus secundul din primăria Oradea, Mircea Mălan, care a înmânat premiile la: servicii, cultură-educaţie-sport şi turism. Viceprimarul consideră că „nu există o altă filosofie a dezvoltării unui oraş decât parteneriatul între administraţie şi mediul de afaceri, căci numai astfel oraşul va deveni ceea ce merită să fie şi va face paşi importanţi spre drumul spre excelenţă, un oraş în care investitorii să de-a farmec oraşului, iar turiştii gustând din farmecul oraşului să-şi dorească să investească aici. Vă asigur de tot sprijinul de care aveţi nevoie”.
Câştigător la Cultură, rectorul Mişu Jean Manolescu a spus că este onorat şi emoţionat pentru faptul că a primit primul premiu din partea comunităţii pentru Fundaţia Agora care şi-a propus să dezvolte inteligenţa naturală, pe care o au slavă Domnului românii, într-o perioadă în care toată lumea se preocupă să dezvolte inteligenţa artificială. Prin Fundaţia Agora, dl Manolescu a înfiinţat o universitate pe care a reuşit să o acrediteze, apoi prima scoală internatională din Oradea, o grădiniţă, cea mai bună revistă de calculatoare din Româmia, cotată pe un onorant loc 99 la nivel mondial.
Excelenţii Bihorului
După premierea angajatorilor s-a trecut la acordarea unor premii de excelenţă.
“Sunt încântat şi recunoscător Federaţiei Patronilor şi membrilor acestei comunităţi că mă aflu azi aici, într-un oras în care înlănţuirea culturilor, alăturarea cupolelor diferitelor biserici dă dimensiunea multiculturalităţii. Viceprimarul Mălan vorbea de farmecele oraşului. Am venit să gust şi eu din aceste farmece şi revin sedus de cele două realităţi, de cele două dimensiuni: concetăţenialitatea şi convivialitatea.Concetăţenialitatea este întâlnirea în cunoştinţă de cauză, formă de conlucrare, iar convivialitatea este o filosofie nu doar de convieţuire, ci de bucurie a convieţuirii conform principiului: «cu cât mai bine, cu atât mai bine», fără logica binară: român-ungur, bun -rău…” , a spus Emil Hurezeanu care şi-a făcut apariţia în sală pe coloana sonoră a Europei libere şi în aplauzele întregii asistenţe.
Pentru a atinge tema galei, cea a locurilor de muncă nou create şi implicit cea a muncii la negru-domeniu combătut de ITM , partener al evenimentului, Emil Hurezeanu a povestit o întâmplare a unui fost preşedinte al RFG din perioada ‘50-’51 care s-a aflat într-o vizită în Africa într-o colonie a Germaniei. „La primire erau două tabere: una de o anumită culoare-gazdele, iar de cealaltă parte diplomaţi. Emoţionat preşedintele s-a adresat cu: «doamnelor şi domnilor, dragi negri»…Mă aflu acum în faţa unor oameni care ţin în picioare comunitatea fără să muncească la negru.Vă doresc concitadinitate, convivialitate, sănătate şi să vă păstrati oraşul, care şi el vă păstrează pe voi!”, a spus Emil Hurezeanu.
La secţiunea “Premii de excelenţă”, FPB doreşte să cinstească personalităţi bihorene care au avut realizările deosebite în domeniul culturii, sportului, asistenţei sociale, sănătate şi politică. “Receptiv şi deschis faţă de mediul de afaceri din Bihor este considerat de Federaţia patronilor un partener serios care poate duce în Parlamentul României probleme importante cu care se confruntă mediului de afaceri”. Aşa l-a prezentat Emil Hurezeanu pe cel care avea să primească premiul de excelenţă pentru “politicianul bihorean al anului” senatorul UDMR Cseke Attila, fără doar şi poate cel mai apreciat ministru pe care l-a dat Bihorul până acum.„Sunt onorat pentru acest premiu şi mulţumesc Federaţiei şi mediului de afaceri bihorean. Cred că viaţa publică se derulează în Bihor în coordonate mai civilizate, că bătălia politică se dă pe idei, strategii, fapte şi mai puţin pe vorbe. Cred că dacă am reuşi să impunem acest model bihorean în întreaga ţară, România ar avea de câştigat. Mesajul meu pentru bihoreni, indiferent de domeniul în care activează, e că cel mai important e să lase urme după ei, urme care să dăinuie către alte generaţii”, a spus Cseke Attila , omul politic al anului 2014.
Femeia de afaceri a anului 2014 a fost premiată tot de Emil Hurezeanu. Aceasta este directorul general Inter Broker Cerasela Nergheş, care se identifică complet cu firma pe care o conduse cotată drept lider de piaţă în NV şi care la nivel naţional ocupă un onorant loc 7 din 500 de firme. Romarketing, prin Sorina Bradea a primit premiul pentru 20 de ani de excelenţă şi inovaţie în resurse umane, premiu acordat de Viorel Micula. “230 de selecţii în naţionala de polo, 2 titluri campion naţional ca jucător, un titlu de campion balcanic, bronz la Jocurile universitare, finalist la Cupa cupelor, de 4 ori câştigător al Cupei României”. Este CV-ul pe scurt al lui Cornel Gordan, cel care a primit premiul de excelenţă în sport pentru întreaga activitate de la Ioan Lucian. Codruţa Bala, director HR Celestica a acordat premiul de excelenţă pentru implicare socială Primărie Borş, primarului Batori Geza pentru realizarea celui mai modern şi bine organizat azil de bătrâni din Bihor. “Ataşat constant de ideea transmisă din facultate că nu poţi fi un adevărat maestro până nu formezi alţi ameştri care se vină în urma ta, autor al unor lucrări de arta metalului şi de tehnica artei monumentale”.
Este vorba despre câştigătorul premiului de excelenţă în domeniul Culturii, Cornel Abrudan, premiat de directorul general Sapico şi vicepreşedinte FPB Maria Sabin. Premiantul de la Sănătate a fost anunţat de universitarul Laura Vicaş şi acesta este: “medicul şi omul politic, personalitate marcantă în domeniul medicine pediatrice bihorene, fostul Ministru al Sănătăţii Ritli Ladislau”. Managerul anului 2014 a fost anunţat de Vasile Fonoage, director Cesal şi acesta este preşedintele Emsil Silviu Mânzat “discret, serios, generos, greu de văzut în afara companiei pe care a fondat-o şi care duce mai departe tradiţia industriei grele din Bihor”.
Primvicepreşedintele FPB Constantin Jurcă a premiat jurnalistul anului 2014. Aceasta este Laura Breb de la Digi 24 Oradea “prezentatoare profesionistă şi mereu curioasă, pregătită şi documentată indiferent de domeniu, care îşi surprinde de fiecare dată invitaţii prin incisivitatea întrebărilor şi acurateţea informaţiilor. Prezenţa pe ecran a Laurei este garanţia unei informaţii corecte, iar numele ei e tot mai aproape să devină un brand”.
Cea mai importantă investiţie a anului 2014 în Bihor, care oferă Oradiei un element de excelenţă în plus a fost declarată Trade Center, clădire care e mai mult decât o construcţie “ e visul regretatului Alexandru Mudura de a-şi lăsa o importantă amprentă în mediul de afaceri bihorean, vis împlinit anul trecut”. Consulul general al Ungariei Mile Lajos i-a oferit acest premiu lui Dioszegi Lajos. “Faptul că a activat atât în sistemul bugetar, cât şi în mediul privat aduce doar beneficii modului în care gestionează una dintre cele mai importante instituţii ale statului şi anume Inspectoratul Teritorial de Muncă”. Este recunoscut ca un inspector şef corect şi a primit premiul de excelenţă deoarece conduce instituţia cu cea mai mare deschidere faţă de mediul de afaceri: Marius Rotar.
A dat dovadă de „încredere şi perseverenţă în a insista să facă din Aeroportul Oradea un aeroport reprezentativ pentru NV României prin modernizare. Un susţinător al mediului de afaceri prin aripile pe care le dă prin noua structură a Aeroportului” a fost declarat comandantul Aeroportului Oradea Gheorghe Pașc, câştigătorul premiului de excelenţă pentru managerul care dă aripi afacerilor locale. Cu acest prilej, Gheorghe Pasc a ţinut să sublinieze că fără determinarea preşedintelui CJ Cornel Popa modernizarea Aeroportului ar fi fost imposibilă.
Firmei Congips reprezentată de directorul general Ioan Lezeu i-a revenit premiul de excelenţă pentru tradiţie şi continuitate, la 125 de ani de la înfiinţare. Premiul pentru pionerat în domeniul îngrijirilor paleative în regiunea NV i-a fost înmânat unei femeii extraordinare Marinela Murg, director executiv al Fundaţiei Hospice Emanuel. Premiul de excelenţă pentru susţinere şi implicare în parteneriatul public privat a revenit Celestica prin directorul HR Codruţa Bala pentru parcurile active înfiinţate în Oradea. Primăria Oşorhei, prin primarul Ioan Pop a primit premiul de excelenţă pentru cea mai mare investiţie în energie verde ca urmare a realizării, în colaborare cu FPB şi ZMO a unui centru de energii regenerabile unicat în Europa de Est.
Seria momentelor artistice ale serii a fost deschisă de balerinele Şcolii de dans Fit Dance condusă de maestrul coregraf Maris Puşcov, premiate cu 5 premii I, opt premii II, patru premii III şi trei menţiuni şi cu un premiu pentru cea mai bună coregrafie la Viena Open Dance. Fetele au urcat pe scenă cu trei numere: un dans fantezie-De pe la noi, un art dance-Gânduri, şi cu Nuferi. Au urmat apoi Sorina Darna, care a ajuns până în semifinala X Factor. Adolescenta de 14 ani studiază muzica la Liceul de Arte, flautul şi pianul, dar cel mai mult îi place să cânte vocal. În această postură a apărut pe scena Teatrului alături de fratele ei. Cel de-al treilea moment artistic al serii a fost prezentat de Ansamblul Crişul care a ajuns până în faza semifinalelor concursului Românii au talent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!