Oficialii clubului FC Bihor au trăit o zi extrem de agitată luni. O zi în care membrii Comitetului Executiv s-au jucat cu o inconştienţă incredibilă cu dreptul unor echipe de a juca sau nu în prima ligă. Văzând că singura şansă să mai primească undă verde pentru Liga 1 o reprezintă procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, conducerea FC Bihor s-a conformat. „FC Bihor se va adresa la TAS. Sperăm să obţinem acolo dreptul de a activa în prima ligă din România. Am început să alcătuim dosarul şi sperăm ca într-un timp cât mai scurt să-l trimitem în Elveţia”, afirmă preşedintele Şerban Morcan.
Paradoxul face ca FC Bihor să aibă probleme din cauza datoriilor prinse în procesul de insolvenţă pentru care statul român protejează societăţile respective, în timp ce FRF le dă în cap. Practic, din momentul declanşării datoriile sunt suspendate şi nu se plătesc până în momentul când este aprobat planul de reorganizare. Dar FRF nu ţine cont de asta.
„Din cei 3 milioane de lei noi prinşi în insolvenţă, 1,8 milioane sunt către bugetul de stat. Însă, fiind în insolvenţă nu se pot plăti sumele respective până când planul de reorganizare este aprobat de judecătorul sindic. Noi nu putem grăbi procesul de judecare. Comisia de Licenţiere a considerat că avem dreptate, însă la contestaţia lui Viorel Duru, Comisia de Apel ne-a retras licenţa”, a explicat Morcan.
Pentru alţii se poate
În acest moment, FC Bihor este în perioada de observare cu drept de administrare propriu. E regretabil că FRF nu are prevăzut în regulamente şi situaţia unor cluburi aflate în stare de insolvenţă.
Ce nu s-a putut pentru FC Bihor s-a putut pentru alte cluburi. Spre exemplu Voinţa Sibiu şi Săgeata Năvodari n-au primit licenţă de la Comisia de Licenţiere, dar ulterior Comsia de Apel a catadicsit să le-o dea. Ciudat e şi aspectul că echipa din Năvodari a fost anunţată încă din iarnă că nu are drept de promovare timp de trei ani, fiind pe lista celor peste 20 de echipe din eşaloanele II şi III aflate în această situaţie. Acum , cele două echipe „curate” ar urma să joace un baraj pentru completarea locului 18 din L1. Ruşinos este că deciziiile luate de comisiile federale se contrazic, iar cei care trebuiesc să facă lumină în mizeria din fotbalul românesc sunt, ca aproape în fiecare an, judecătorii de la TAS. Poli Timişoara are până acum două victorii în Elveţia. Însă nu se ştie cât de repede va judeca TAS-ul cazul echipelor româneşti, iar Liga 1 va porni la drum în 22 iulie. Ce se va întâmpla dacă FC Bihor primeşte câştig de cauză, iar campionatul stă să înceapă sau a demarat deja? Cu singuranţă răspunsul nu-l ştie nici Mircea Sandu.
TEODOR BIRIŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!