Filarmonica orădeană oferă joi seară, de la ora 19, compoziţiile „Dansuri din Galanta” – Zoltán Kodály, „Concert nr. 2 pentru vioară şi orchestră în re minor” – Henryk Wieniawski, „Preludiu la după-amiaza unui faun” – Claude Debussy (cu solo la flaut – Vasile Foica) şi „La Valse” de Maurice Ravel.
Concertul va fi dirijat de Gábor Ferenc (Germania) iar solist invitat este violonistul Zalai Antal (Ungaria).
Zalai Antal a mai concertat la Oradea, în septembrie 2013, în deschiderea Festivalului „George Enescu”. Iar în 2011 a fost laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”.
S-a „şlefuit” cu Menuhin
Zalai Antal este unic printre tinerii violonişti din ziua de azi: crede cu tărie în tradiţiile stabilite de marii violonişti ai secolului XX. El este descris de către Igor Oistrakh drept un „violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample”. care cântă pe o vioară Antonius Stradivarius „ex-Garay” din 1733. Artistul s-a născut în Ungaria, în anul 1981 şi a început pregătirea muzicală la Budapesta continuând cu Pinchas Zukerman la Manhattan School of Music şi Kati Sebestyén la Conservatorul Regal din Bruxelles, câştigând la absolvire premiile „Lecrinier”şi „Darche”. A participat la cursurile Lordului Yehudi Menuhin, Shlomo Mintz, Isaac Stern, Erick Friedman, Tibor Varga şi Lewis Kaplan. De atunci, a câştigat 15 premii la competiţii internaţionale precum „Rodolfo Lipizer”, „Regina Elisabeta” sau „Paganini” – Moscova.
Dirijor născut în Ardeal
Născut în Ardeal, Ferenc Gábor a fost violist, între 1986 şi 1994, la Israel Philharmonic Orchestra, iar apoi la Konzerthausorchester Berlin. Ca dirijor Ferenc Gábor a fost invitat la Ankara, Istambul, Berlin, Bochum, Costa Rica dar şi la Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Ca dirijor şi profesor la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin, Ferenc Gábor se implică în proiecte în colaborare cu orchestre de tineret.
Citiți principiile noastre de moderare aici!