La sfârşitul săptămânii trecute, Penitenciarul Oradea a organizat în premieră evenimentul denumit „Biblioteca Vie”, acţiune cu un puternic impact în rândul comunităţii, unde angajaţi ai instituţiei, deţinuţi, foşti deţinuţi şi colaboratori au avut posibilitatea de a interacţiuna direct cu cei interesaţi de poveştile ascunse în paginile cărţilor vii. Manifestarea a fost organizată la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor și s-a desfășurat la nivel național de către toate unitățile penitenciare, la aceeași dată. Pentru început, cei prezenti au avut oportunitatea de a urmări un film realizat în colaborare cu DIGI 24, denumit „Stigmatul puşcăriei”, care reflectă obstacolele pe care le întâmpină deţinuţii în momentul în care sunt liberaţi, respectiv fenomenele de marginalizare şi excluziune socială care în multe cazuri îi conduc spre readoptarea unor conduite infracţionale.
Cărţile participante, în număr de 20, pregătite să-i surprindă pe cititori, au fost deschise publicului larg, cei interesaţi având ocazia de a desluşi cărţile vii, de a relaţiona, de a cunoaşte oameni, experienţe de viaţă şi trăiri prin prisma celor care lucrează, colaborează sau sunt custodiaţi în mediul carceral.
Surprinzătoare şi interesante au fost poveştile deţinuţilor şi ale foştilor deţinuţi, care au reuşit să capteze atenţia auditoriului, prin mărturiile sincere legate de experienţa trăită de ei în perioada detenţiei şi de modul în care au reuşit să se reintegreze în familie şi societate, după liberarea din penitenciar.
Cei prezenţi au lăsat deoparte prejudecăţile şi stereotipurile şi s-au convins că penitenciarul nu este doar o instituţie custodială, penitenciarul prin activităţile specifice având şi rolul de diminuare a distanţei sociale dintre mediul carceral şi comunitate prin implicarea personalului, colaboratorilor şi deţinuţilor în activităţi sociale.
La acţiunea inedită au participat atât angajaţi ai unităţii de detenţie Orădene: insp. princ. Floarea Dudaş, preot capelan – Dan Lele, insp. Vlad Săvescu, cms. Adrian Bungău, insp. princ. Laurenţiu Mândrea, scms. Călin Ardelean, a.ş.p. Mariana Tocai, cât şi colaboratori ai penitenciarului: Sorin Maier (Asociaţia Cărarea Vieţii), Petru Duma, Viorel Boţiu, Adrian Simuţ (Cadre didactice ce activează în penitenciar), Ştefan Volda (Psiholog voluntar), Rodica Stroe (Consilier probaţiune), alături de câţiva deţinuţi sau foşti deţinuţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!