Cerşetori puşi la plată. Ţărani puşi la plată. Persoane care realizează ocazional venituri puse la plată. Şi plăţile sunt destul de mari pentru aceste categorii de persoane: 5,5% din salariul minim brut pe economie. La un salariu de 1.050 de lei, asta ar însemna aproape 58 de lei/lună.
Aceasta este una dintre noile prevederi ale Codului fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, conform căruia şi persoanele fără venit sunt obligate să contribuie cu 5,5% din salariul minim pe economie la sănătate.
Plata ar urma să se efectueze trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru, termenele fiind 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.
La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 58 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 174 de lei în fiecare trimestru, adică 696 de lei pe an.
Excepţii de la această regulă fac pensionarii, şomerii, cei care obţin venituri din activităţi independente, din chirii, din activităţi agricole sau piscicultură, persoanele care primesc de la stat indemnizaţii de creştere a copilului, bani din concedii medicale sau ajutoare de şomaj.
De asemenea, mai sunt scutiţi soţul, soţia, părinţii aflaţi în întreţinere, studenţii, elevii, femeile însărcinate şi lăuze sau persoanele cu handicap.
Persoanele fără venituri au fost făcute în fel şi chip de reprezentanţii Guvernului. Secretarul de stat de la Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a provocat controverse după ce a declarat că aproximativ trei milioane de români ar trăi fără venituri declarate, numindu-i „fantome” şi întrebându-se cum pot trăi fără venit timp de şase luni: „Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini?”, întreba Gabriel Biriş.
O dau la întors
În ceasul al 13-lea, Guvernul discută despre eliminarea acestei prevederi din Codul fiscal.
„Măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili. Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat.
Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni”, a comunicat, miercuri – 6 ianuarie, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, pe site-ul ministerului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!