Va apărea un precedent dacă Parlamentul va valida proiectul de lege prin care Guvernul i-ar ceda firmei canadiane RMGC dreptul statal de a expropria proprietăţile localnicilor din Roşia Montană care nu s-au vândut „Goldului”. Această observaţie s-a desprins din conferinţa de presă unde invitat al Fundaţiei Ecotop Oradea a fost şi avocatul Cristian Rusu, care a criticat proiectul de lege al Guvernului. Avocatul apolitic a subliniat şi „ciudăţenia” generată de posibilitatea ca o firmă privată să facă exproprieri. „În numele unui echivoc termen de «interes naţional», Guvernul propune ca expropriatorul să fie, nu Statul, ci un privat – în speţă RMGC. Nici nu există o procedură pentru aşa o ciudăţenie. Să zicem că RMGC face exproprierile şi plăteşte despăgubirile. Dar apoi poate cere Statului să onoreze sumele. S-ar putea ca Statul Român, din redevenţele pe care le va încasa, abia să acopere costul exproprierilor decise de RMGC”, a apreciat avocatul Cristian Rusu.
De la aur, la gaz şistic
Întrebat dacă promulgarea unei astfel de legi în favoarea RMGC ar deschide cale pentru legi similare în favoarea unor firme atrase de gaze de şist sau de alte resurse naturale ale ţării, avocatul Rusu a răspuns afirmativ.
„Evident că orice firmă interesată de o resursă va putea pretinde un proiect de lege similar. Aş evidenţia însă că proiectul înaintat de Guvern în Parlament nici nu e un proiect de lege ci un proiect de contract de stat. Astfel, devine o chestiune politică nu juridică. Şi reprezentantul Justiţiei a observat, în răspunsul prin care Ministerul Justiţiei a respins cererea de aviz, că nu se poate să legiferezi în baza unui proiect de contract de stat”, a explicat Rusu. Avocatul orădean a mai confirmat că proiectul „de lege” în favoarea RMGC încalcă 22 de legi, începând de la Legea 24/2000 care specifică procedura de elaborare a unui proiect de lege. „Consider că proiectul de lege a fost făcut pe genunchi, în mare grabă, sau a fost scris de un student de anul II. Dacă exista suficientă seriozitate, nu trebuia să ajungă pe el semnătura unui premier cu doctorat în Drept”, a mai arătat Rusu.
Iar Cătălin Popa, membru al Alianţiei Civice Bihor, şi licenţiat în filozofie la Sorbona, a mers mai departe cu exemplificarea absurdului generat de exproprierile „de firmă”.
„Dacă Parlamentul acceptă aşa ceva, se va putea orice. Patronul de la buticul din colţ s-ar putea să vrea să se extindă în apartamentul dvs. şi, dacă are un amic parlamentar, ar putea cere, o mică lege prin care să vă exproprieze locuinţa”, a ironizat Cătălin Popa situaţia.
În context, biologul Anna Marossy a deplâns faptul că parlamentarilor nu le pasă că nu există o lege pentru gazele de şist şi a dezvăluit că, în Bihor, se continuă „tacit” demersurile pentru exploatarea prin fracturare hidraulică a acestui tip de gaze.
Protest anti-gaze de sist: In Bihor, nu stam noi la mana lor!
Citiți principiile noastre de moderare aici!