Primul sfat al salvamontistilor bihoreni pentru turişti este ca aceştia să se intereseze temeinic despre zona pe care doresc să o abordeze în vacanţă şi să intre în posesia unei hărţi recente (de la Administraţia PNA, de la Sudrigiu, la circa 300 m de intersecţia drumului Sudrigiu – Pietroasa cu E79, de la agenţii de teren şi patrulele Salvamont din zonă, de pe site-urile www.parcapuseni.ro, www.padis,info, www.welcometoromania.ro/Apuseni şi www.padisinfo.hu).
Indicaţii
Turiştii sunt rugaţi să nu facă trasee noaptea ori seara, să nu meargă pe trasee care i-ar solicita fizic prea mult, să nu stea prea mult la soare, să aibă grijă la alimentaţie, să aibă cu ei o rezervă de apă, să nu bea alcool pe traseu. Adrian Marin de la SJSS atenţionează asupra pericolului de incendiu, prin utilizarea focului deschis.
Atenţie mare trebuie să aibă şi turiştii care campează în luncile apelor curgătoare, al căror nivel poate să crească substanţial după plăoi torenţiale sau la manevrele de golire a apei din lacurile de acumulare din amonte. Staţionarea pe insule, în special dacă acestea sunt la cel mult un metru înălţime deasupra nivelului apei poate fi un pericol pentru turişti, câteva cazuri fiind deja înregistrate la Defileul Crişului Repede, valea Crişului Negru şi valea Bălileasa (Padiş).
Nu plecaţi de unde sunaţi
Avertizările meteo trebuie luate în serios, iar organizatorii de excursii ori de competiţii de sporturi extreme (alpinism, escaladă, speologie, sporturi nautice, ciclism montan etc) să nu uite că sunt obligaţi să facă notificări şi să obţină avize atât de la Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. (www.parcapuseni.ro) sau de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă -(www.capdd-bihor.org) cât şi de la S.J.SS. Aceste informaţii sunt esenţiale în caz de intervenţie, pentru că scade timpul de ajungere la caz.
Toţi cei care au nevoie de ajutor de la Salvamont pot suna la 112 sau la 0-SALVAMONT (0-725826668) – Dispeceratul Naţional Salvamont.
Salvamontiştii roagă turiştii sau persoanele care vor anunţa vreun eveniment la oricare dintre serviciile de urgenţă să nu părăsească locul de unde au sunat chiar dacă nu au semnal acolo sau semnalul e prea slab. În caz contrar, echipele de intervenţie nu pot ajunge în timp util sau nu pot obţine informaţii vitale referitoare la potenţiale victime.
În această vară, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor va avea patrule preventive în weekend în zona Defileului Crişului Repede (cu canton la cabana Zenovia – Şuncuiuş), în satul de vacanţă Vârtop (cu canton lângâ staţia de telescaun a complexului „Piatra Grăitoare”), iar în arealul bihorean al Parcului Natural Apuseni se asigură permanenţa, patrula salvamontiştilor fiind la refugiul Salvamont din Glăvoi.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!