Alegerile europarlamentare scot la iveală un vid legislativ european. Chiar dacă o directivă europeană arată că o persoană nu poate vota decât o dată la aceleaşi alegeri, nu există un mecanism de verificare inter-statal pentru cei cu dublă cetăţenie. Aşadar, spre exemplu, un cetăţean român care are şi cetăţenia maghiară ar putea vota în ambele sale calităţi pentru Parlamentul European, fără să poată fi depistat! La solicitarea JB, Oana Tuluc, directorul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), filiala Nord-Vest, ne-a transmis următoarele: „Singura prevedere care se aplică este Directiva 93/109/CE, unde se arată că nicio persoană nu poate vota mai mult decât o dată la aceleaşi alegeri. Dar nu există un mecanism de verificare”.
Statele membre au mecanisme de verificare doar în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii europeni cu o singură cetăţenie, care vor să voteze în statul membru în care s-au stabilit, altul decât propria patrie.
Persoanele cu cetăţenie româno-ungară ar putea avea o dublă valenţă electorală, pentru Parlamentul European.
La sesizarea redactorului JB, reprezentanta Autorităţii Electorale pe Nord-Vest admite că există un hiatus european, când este vorba despre tratamentul celor cu dublă cetăţenie, în cadrul euro-alegerilor. „Legea românească se referă la cetăţenii români. Dubla cetăţenie nu este prevăzută la noi în lege”. Oana Tuluc, directorul Autorităţii Electorale Permanente pe zona de Nord-Vest spune că pentru cetăţenii străini care vor să voteze în ţara noastră, pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, există o procedură de verificare interstatală. „Noi comunicăm cu autorităţile de acolo, care verifică dacă nu au interzise drepturile electorale acolo şi votează doar aici”, ne spune Oana Tuluc. Astfel, spre exemplu, un italian stabilit în România, cu domiciliu sau reşedinţă stabilită aici, poate vota pe lista românească pentru Parlamentul European, dar nu o mai poate face şi în Italia, la acelaşi scrutin electoral. În Bihor, un singur cetăţean comunitar – un britanic – şi-a exprimat dorinţa de a vota în România, pentru PE.
Cazul cetăţenilor Ro-Hu
Ce se întâmplă, însă, cu europenii care au dublă cetăţenie? Avem exemplu cetăţenilor români care au şi cetăţenie maghiară şi, recent, au votat prin corespondenţă pentru alegerile pentru Parlamentul maghiar, pe 6 aprilie. Vor putea vota aceştia şi în România, şi în Ungaria, în cadrul euro-alegerilor? Oana Tuluc spune că există o Directivă Europeană – Directiva 93/109/CE – care cere ca un votant comunitar să voteze în ţara sa sau în alt stat membru, unde s-a stabilit şi, de asemenea, se prevede că „nicio persoană nu poate vota mai mult decât o singură dată în cadrul aceloraşi alegeri”.
„Acea directivă nu prevede, însă, dubla cetăţenie, situaţie ce ar trebui prevăzută într-un act al UE”, este de părere Oana Tuluc.
Legea maghiară…
Potrivit lui Szilagyi Zsolt, vicepreşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), faţă de alegerile naţionale, unde pot vota şi maghiarii ce nu trăiesc în Ungaria, regulile se schimbă pentru euro-alegeri. „Legea electorală spune că cetăţenii maghiari care nu au domiciliu în Ungaria au dreptul să voteze în alegerile naţionale, însă nu au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare, pentru că s-ar viola ideea de un «cetăţean european, un vot». Pot vota doar cei înscrişi pe lista electorală, iar acum legea electorală maghiară a făcut diferenţa între maghiarii care au reşedinţă stabilă în Ungaria şi cei care nu au”, ne-a transmis Szilagyi. Însă, există persoane cu dublă cetăţenie care au domiciliu în România, dar au reşedinţă stabilă şi în Ungaria. Teoretic, este posibil ca aceştia să voteze în ambele ţări, pentru acelaşi Parlament European, dacă autorităţile celor două state membre nu şi-au făcut temele după cum cere principiul „un om, un vot”…
Citiți principiile noastre de moderare aici!