Când acest animal rage, nu ţi-ai dori să fii prea aproape. S-ar putea să dorească să te miroase pentru a decide dacă eşti bun sau nu pentru o masă. Are 3,5 m înălţime, 6 metri lungime, face zece mişcări: dacă are poftă de mâncare, îi tremură burta, scoate aerul pe nări, îşi mişcă braţele sus-jos, face mişcări sus jos, stânga dreapta…Este doar una dintre capodoperele artiştilor care lucrează la Escenomatica Osorhei, singura firmă din România care produce tematizare integrală interioară şi exterioară şi animatronică pentru parcurile de distracţie din întreaga lume. Aquarium Arizona, Legolend Billund, Danemarca, PortAventura-Spania , Galaxy Park Sevilla sunt doar câteva dintre locurile în care pot fi văzute proiectele firmei Escenomatica din Osorhei.
Creativitate
Producătorul specializat în medii tematice, carusele tematizate, de groază și animație cu roboți este o companie internațională care a apărut în România, la Aleşd, în 2005. Investiţia este realizată de Udo Weisenburger, un cetăţean German. Are birouri de prezentare în SUA, în Madrid, în Germania. Acum, sediul firmei din România a fost relocat de la Aleşd la Osorhei, ca urmare a faptului că au fost accesate fonduri europene pentru a dezvolta şi extinde investiţia. „Ne bucurăm să avem investiţii de asemenea dimensiune la Osorhei, privim cu încredere în viitor şi în perspectivă în condiţiile în care vor apare noi locuri de muncă ”, spune primarul de Osorhei, Ioan Pop. Produsele realizate la Osorhei ajung la clienţi din întreaga lume, acoperind o gamă variată de servicii, inclusiv scenografie pentru teatru, filme sau tv, design, efecte de sunete și lumini ori efecte mecanice speciale.
Creativitatea este cuvântul de ordine la Escenomatica. „ Orice proiect al companiei se naște la Departamentul de Artă, unde sunt create primele schițe de către echipele de designeri iscuți ”, spune Diana Antonescu, responsabil HR în cadrul firmei. Meşterii firmei folosesc, în proiectele sale, o varietate de materiale: ciment, fibră de sticlă, rășini, lemn, metal, aluminiu, spume poliuretanice, plastic, polispan – sunt doar câteva dintre materialele utilizate. Aceste materiale sunt prelucrate în atelierul companiei cu tehnici diferite pentru a le da aspectul final.
Materialele trec printr-un control riguros al calității, au toate certificatele necesare și pot fi rezistente la foc, dacă este necesar. „Oamenii vor să se distreze în locurile în care își petrec timpul liber. Ei vor aventură și amintiri unice, memorabile, vor să asculte povești interesante. Baza pentru acest lucru este reprezentată de mediile tematice complete, cu o poveste captivantă ca punct de pornire”, este unul dintre principiile după care se ghidează compania. De altfel, în ultimii doi ani, compania a câștigat nu mai puțin de patru premii internaționale pentru tot atâtea proiecte ale sale. „Fiecare lucrare este o provocare, noi nu facem lucruri de serie. Fiecare lucrare are o particularitate, este o inovaţie în sine. Lucrăm aproximativ 3-4 luni la un proiect. În acest an proiectele se vor desfăşura în : Elveţia, Germania, anglia, Norvegia, Spania, Franţa, Belgia, Turcia şi România. Noi asigurăm confidenţialitatea clienţilor care au această opţiune, deoarece mulţi dintre ei îşi doresc să fie primii, să fie lideri pe acest segment de piaţă al parcurilor de agrement, al parcurilor tematice.
Indocotherium este cel mai mare animal cunoscut de om care a trăit pe pământ. Este jumătate cal, jumătate dinozaur. Acest animal impresionant, de pe şase metri înălţime a fost realizat de specialiştii companiei şi a ajuns într-un parc tematic spaniol. O balenă de 14 metri lungime care face cinci mişcări coordonate pneumatic a fost obiectul unei ştiri de televiziune în Portugalia. O şedinţă foto derulată în Oceanul Atlantic a fost punct de pornire pentru o ştire care anunţa că o balenă a eşuat pe plajă, în Portugalia. Solaris a fost o altă aventură pentru echipa de specialişti Escenomatica. Este vorba despre o lucrare tematică la un hotel din Croaţia, prilej cu care un spaţiu obişnuit a fost transformat într-unul…acvatic. La Legolend Deutschland în Gunzburg, echipa companiei a trebuit să realizeze 24 de case de vacanţă în stil egiptean. „O echipă de artişti a creat un ciment ce părea autentic cu perioada ce trebuia repredusă pentru a realiza faţadele exterioare. Au fost lucrări de sculptură, de pictură ,totul pentru a oferi o vacanţă într-o ambianţă atractivă unor potenţiale familii care vizitau locul ”, spune Diana Antonescu.
Se caută pictori, sculptori pentru Escenomatica Osorhei
Compania din Osorhei este într-o continuă dinamică şi expansiune. Responsabilul HR Diana Antonescu spune că doreşte să lege o relaţie cu Facultatea de Arte din Oradea pentru ca aceasta să pregătească viitorii specialişti Escenomatica. În cadrul firme sunt angajaţi pictori şi sculptori care vin din şcolile din: Iaşi, Bucureşti, Cluj, dar şi câţiva absolvenţi ai U Oradea. Ei lucrează alături de formatori din: Spania, Argentina, Mexic. Diana Antonescu spune că tinerii artişti care doresc să-şi manifeste talentul într-un astfel de loc de muncă trebuie să demonstreze că pot să se orienteze pe suprafeţe mari . „La şcoală ei sunt obişnuiţi cu suprafeţele mici, cu şevaletul. Aici sunt puşi în faţa unui perete de zeci de metri şi nu prea ştiu de unde să înceapă. Vreau să spun însă că absolvenţii şcolii orădene sunt foarte talentaţi, conştiincioşi şi dedicaţi ”, a precizat responsabilul HR de la Escenomatica Osorhei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!