Una dintre grijile de căpătâi ale administraţiei locale, câini cu şi fără stăpân, pare să fi primit rezolvare în Consiliul local, după votarea modificărilol la aşa numitul „Regulament privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în Oradea”.
Acces până la uşă
Principala modificare se referă la accesul pe proprietăţile private ale orădenilor. În forma sa iniţială, edilii îşi arogau dreptul de a introduce o „obligaţie” a cetăţenilor în evidentă contradicţie cu Constituţia. „Deţinătorii de câini au obligaţia să permită accesul în incinta proprietăţii în vederea realizării recensământului şi microcipării acestora”- spunea regulamentul în forma sa iniţială. Prevederea a fost scoasă din regulament şi înlocuită cu o serie de constrângeri şi amenzi care să „motiveze” proprietarii de câini să şi-i sterilizeze şi să-i cipeze.
Pentru refuzul microcipării animalul, pentru cei care nu oferă pe loc toate datele cerute de comisia de recensământ canin sau care nu se prezintă la corturile special amenajate pentru recensământ în 15 zile de la primirea unei înştiinţări, amenzile sunt cuprinse între 200 şi 600 de lei.
Pentru persoanele juridice, amenzile sunt mai consistente – între 500 şi 1.000 de lei şi ţin de obligativitatea de a avea maxim doi câini, sterilizaţi şi cipaţi şi ei. Cum cred cei din Primărie că vor intra legal pe proprietăţile firmelor pentru a le număra patrupedele, regulamentul nu mai zice…
Mai exact, nicăieri
Între modificările votate de CL figurează şi un alineat nou: „prezenţa câinilor pe domeniul public sau privat al Municipiului Oradea, în localurile publice, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice şi căile de acces este permisă doar dacă aceştia sunt ţinuţi în lesă sau ham. Fac excepţie de la deţinerea botniţei: tineretul canin din orice rasă până la 6 luni, câinii din rase de talie mică, confirmată prin carnetul de sănătate. Este interzis accesul în locurile de joacă pentru copii, fără excepţie”. Amenda pentru neconformarea la această cerinţă este cuprinsă între 200 şi 600 de lei.
Preferenţial, anticoncurenţial
Dacă edilii au cedat în privinţa accesului liber al comisiei de recenzare prin curţile şi aparatamentele orădenilor, au menţinut în regulament acordarea subvenţiei pentru sterilizare, cu dedicaţie către doar doi veterinari din Oradea. Modificarea introdusă spune că costul microcipării este suportat integral de Primărie. Operaţia de sterilizare, însă, poate fi subvenţionată cu 50% dar numai dacă proprietarul câinelui apelează la bisturiul unuia dintre cei doi medici veterinari care au contract de concesiune cu Direcţia de Sănătate Veterinară. Cei care, constrânşi de regulament, ar vrea să-şi sterilizeze animalul dar ar apela la veterinarul „de casă”, nu se „califică” pentru subvenţie. Chit că proprietarul câinelui şi-ar mutila animalul de companie sau de pază doar la cererea edililor.
Excepţiile
Modificările regulamentului nu se ating de „excepţii”. Sunt, astfel, scutiţi de la „cuţit” câinii pentru care operaţia prezintă risc major pentru anima, certificat de veterinar, câinii de rasă cu pedegree, câinii utilitari sau cei pentru care proprietarii sunt de acord să plătească o taxă anuală de 100 de lei. Câinii din aceste categorii nu sunt scutiţi, însă, de la recenzare şi cipare.
Aceştia, ca de altfel toţi cei aproximativ 7.000 de proprietari de câini cu stăpân, vor fi introduşi într-o bază de date care cuprinde numele deţinătorului, adresa lui, adresa la care este ţinut animalul, sexul animalului, data sterilizării, numărul cip-ului şi alte observaţii despre animal.
Pregătesc recensământul
Modificările de regulament au trecut de plenul Consililui local relativ lejer. Udemeristul Szabo Jozsef a cerut să afle ce buget pune Primăria acestui proiect şi ce se întâmplă dacă orădenii nu se conformează. Acesta a punctat şi o portiţă a regulamentului: prevederile se aplică exclusiv câinilor „domiciliaţi” în Oradea, nu şi musafirilor canini din localităţile învecinate.
Serviciul de specialitate din Primărie, cel care va organiza recensământul canin, pregăteşte deja ieşirea în teren. „Aşteptăm ca hotărârea consiliului local să fie validată de Prefectură, în cinci zile de la emitere. Suntem în faza de a discuta condiţiile de desfăşurare a recensământului – de unde începem sau cine participă. Vom lansa şi cererea de oferte pentru cumpărarea cip-urilor şi a aparatelor cititoare de CIP-uri, două până la patru aparate”, ne-a spus Mircea Stejerean, şeful Serviciului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!