Etapa I a Proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bihor” se derulează în perioada 2011-2014 şi este în valoare de 341.717.112 lei plus TVA. „În etapa I a Programului cu finanţare din fonduri de coeziune s-au realizat la nivelul comunei Tinca economii în valoare totală de 9.000.000 lei fără TVA, a anunţat directorul Comaniei de Apă Oradea Ovidiu Gavra. CAO a înaintat Ministrului Mediului precum şi Ministrului fondurilor Europene propuneri pentru alocarea economiilor în scopul de noi investiţii. În luna martie a acestui an s-a primit o aprobare verbală pentru iniţierea acestei acţiuni, iar în 8 aprilie s-a primit , în scris, acordul de principiu şi instrucţiunile privind utilizarea alocării de fonduri disponibile în etapa I a programului. Pemtru investiţiile selectate în scopul finanţării din economii existau deja elaborate documentaţiile necesare iniţierii cererii de finanţare. Procedura de licitare a acestor investiţii va demara în măsura în care aprobarea , achiziţionarea şi execuţia contractelor de lucrări se va face în cadrul perioadei de eligibiltate, adică până în 31.12.2015”.
Conducerea Companiei de Apă Oradea a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la Tinca, stadiul în care se află lucrările aferente contractelor care au ca obiect extinderea reţelei de canalizare menajeră şi a staţiei de epurare. „Sunt fericit că după şase ani APAREGIO dă roade, iar sistemul reţelelor de canalizare va fi reabilitat în proporţie dev 80%. Trebuie să spun că am avut noroc ca licitaţia să fie câştigată de un constructor serios, de oameni implicaţi total, care au gestionat extraordinar şi relaţiile cu oamenii”, a spus primarul de Tinca Teodor Coste, gazda conferinţei de presă. Directorul general CAO Ovidiu Gavra a explicat că a ales ca Tinca să fie punctul de star al prezentărilor pe care doreşte să le realizeze în judeţ în cadrul Programului APAREGIO fiindcă în această comună a descoperit „seriozitate, dorienţp de implementare ţi conştientizarea faptului că proiectul trebuie implementat. Cu toţii ne dorim să intrăm în lumea civilizată, de la mic la mare. Este un drum fără acle de întoarcere. Dacă dorim să facem parte din lumea civilizată trebuie să respectăm regulile, să ne conformăm pretenţiilor, iar aceasta se poate face numai implementând programe. Din economiile pe care le-am făcut în urma licitaţiilor, sperăm că vom realiza alte lucrări la Tinca, fiindcă administraţia a fost pregătită cu multe studii de fezabilitate. Vom face asta cu toată plăcerea şi sperăm că până în 2020 , Tinca, din punctul de vedere al alimentării cu apă, se va ridica la standardele de oraş. Ştim că sunteţi conştienţi de drumul care trebuie parcurs, fiindcă am găsit la Tinca cea mai deschisă comunitate pe care o avem în organizaţie”. Supervizorul lucrărilor George Popescu a anticipat că extinderea reţelei de canalizare va fi finalizată înainte de termen, adică înainte de 28 decembrie. Punctul de vedere al lui George Popescu a fost întărit şi de constructor de directorul general al Simbac Manolică Nicolae. „Grăbiţi-vă, vine asfaltul din urmă!”, a spus primarul de tinca care a explicat strategia administraţiei locale care a decis să facă lucrările de asfaltare imediat după finalizarea celor de apă-canal.
În ceea ce priveşte alimentare cu apă în Tinca în etapa 2014-2020 valoarea lucrărilor cu finanţare din fonduri de coeziune este 4.304.500 euro. Lucrările prevăzute sunt: extinderea şi reabilitarea staţiei de tratare a apei, extinderea reţelei de distribuţie în Girişu negru, Gurbediu şi Tinca, reabilitarea rezervoarelor existente în Tinca, execuţia unui rezervor de înmahgazinare în Belfir şi execuţia de branşamente apă în Gurbediu şi Râpa. Valoarea lucrărilor cu finanţare din fonduri de coeziune, la capitolul canalizare, în etapa 2014-2020 la Tinca este de 860.000 euro. „Implementarea investiţiilor cu finanţare din fonduri europene în etapa 2014-2020 are ca scop îndeplinirea angajamentelor asumate de România faţă de UE în ceea ce priveşte transpunerea , implememntarea şi controlul aplicării acquis-ului comunitar de mediu, precum şi în ceea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale ”, a explicat Ovidiu gavra, director general CAO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!