UPDATE: Eclipsa de Soare a fost vizibilă în Oradea.
Vineri, 20 martie, în emisfera nordică va avea loc o eclipsă totală de soare care, de pe teritoriul României, va fi vizibilă doar ca parțială. În cazul în care cerul va fi senin, eclipsa de soare va fi vizibilă și din Oradea.
Eclipsa va fi observabilă în Oradea începând cu ora 10:44. Luna va obtura Soarele până la 13:03, pentru un privitor din Oradea. Momentul maxim al eclipsei se va fi vizibil la ora 11:53, atunci soarele va fi acoperit în proporție de peste 50%.
Momentele eclipsei variază în funcţie de locul de observaţie. Prognoza meteo pentru Oradea este una încurajatoare fiind anunțat cer senin pe tot parcursul zilei de vineri.
Simulare video a eclipsei de Soare vizibilă din Oradea
„În 1961 şi 1999 am avut o eclipsă totală vizibilă din România. O asemenea eclipsă totală va mai fi doar în secolul XXII, în România. Secolul acesta nu este atât de darnic pentru noi, dar putem vedea destul de bine eclipsa de vineri, pentru că acoperă peste jumătate din suprafaţa Soarelui. Următoarea eclipsă va fi în 2020, când va fi vizibilă în aceleaşi condiţii, în Oradea”, ne transmite Nicoleta Pazmany, preşedinta astroclubului Meridian din Oradea.
Obligatoriu ochelari speciali
Prof. Pazmany atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de privirea eclipsei cu ochiul liber. „Observtorii să nu se uite la eclipsa de soare fără protecţie. Nici ochelarii cu lumină polarizată nu sunt siguri. Trebuie să purtăm ochelari speciali de eclipsă, iar în lipsa acestora o putem privi prin proiectarea pe un ecran”, ne-a declarat Nicoleta Pazmany, preşedinta astro-clubului Meridian din Oradea. Soarele observat cu ochii neprotejați fie chiar și pentru câteva secunde poate duce la leziuni grave la nivelul retinei, cu consecinţa pierderii temporare sau chiar definitive a vederii!
Site-ul astro-info.ro face o serie de recomandări cetățenilor care doresc să urmărească eclipsa de Soare. Observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantităţi de lumina. De asemenea, aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor. Filtre bune pentru observarea Soarelui sunt Baader sau Mylar. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui şi a eclipselor de soare. Cum ochelarii nu sunt la discreţie, doritorii pot încerca să şi-i procure de pe internet…
Prof. Nicoleta Pazmany arată că, în cazul unei eclipse totale, chiar în timpul totalităţii eclipse, când Soarele este acoperit în totalitate de Lună observatorul poate renunţa la ochelari, pentru că atunci peste 99% din radiaţiile solare nu mai ajung pe pământ. Însă nu va fi cazul vineri, deoarece din Oradea se va putea observa doar o eclipsă parţială. Totuşi, Luna va acoperi Soarele mai bine de jumătate.
Eclipsa şi echinocțiul
Prof. Pazmany evidenţiază o coincidenţă interesantă: „Eclipsa are loc chiar în ziua echinocțiului de primăvară, când Soarele trece din emisfera sudică în nordică şi începe primăvara astronomică. Aşadar, este o dublă semnificaţie, în momentul acestui eveniment. Din ce am citit eu, în ultimii 500 de ani s-a mai întâmplat o singură dată”.
Astroclubul Meridian va fi prezent vineri la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, pentru a observa eclipsa împreună cu elevii acestui liceu. Astroclubul are o colaborare fructuoasă cu acest liceu. „Vom pune un fitru pentru soare pe telescop, pentru a-l voi duce la Liceul Ortodox. Vom fi acolo în curtea şcolii, vom duce şi ochelari de eclipsă, le vom explica ce înseamnă o eclipsă de soare”, spune Nicoleta Pazmany, arătând că a găsit deschidere pentru o colaborare de durată cu Liceul Ortodox din Oradea, în ciuda profilului său teologic. De altfel, elevii acestui liceu au fost duşi de prof. Pazmany la un concurs naţional pe teme de astronomie, la începutul acestei luni. Iar elevii clasei a IV-a step-by-step de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu au obţinut locul II.
De altfel, prof. Pazmany speră că anul acesta atroclubul Meridian va fi reprimit în Cetatea Oradea, de unde a trebuit să plece din cauza şantierului. Aşa ar sta frumos unui oraş care a fost cândva meridianul zero al Europei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!