Pe 17 februarie, Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea, la Tribunalul Bihor, a dosarului privind devalizarea fostelor sere de pe Şoseaua Borşului. Aceasta după ce inculpaţii au atacat sentinţa dată de Tribunal pe 28 mai 2013. Atunci, Schutz Maria a fost condamnată la 12 ani de închisoare, Popa Corneliu (fost şef al ADS) şi Ciobanu Mihai la câte 10 ani închisoare iar Dascălu Ion la 2 ani închisoare, toate în regim de detenţie.
„Şuţa” lui Geoană
Potrivit presei centrale, Mircea Geoană ar fi intermediat, în 2006, o întâlnire între Maria Schutz şi senatorul Cătălin Voicu pentru ca acesta din urmă să o ajute privind dosarul instrumentat de DNA Oradea. Astfel, DNA a anexat la dosar interceptări ale unor SMS-uri dintre Geoană şi Maria Schutz.
Totodată, numele Mariei Schutz a apărut în stenogramele conversaţiilor dintre Cătălin Voicu şi diverse persoane, aflate în dosarul DNA în baza căruia procurorii au cerut arestarea fostului senator. Dealtfel, în aprilie 2013 Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani cu executare pentru trafic de influenţă în favoarea afaceriştilor Marius Locic şi Costel Căşuneanu.
Însă deşi din interceptări reiese că Voicu s-ar fi lăudat că «a intervenit» şi în dosarul Mariei Schutz, aceasta a negat şi a precizat public, în 2010, că „nu îl cunoaşte” pe Cătălin Voicu.
Sentinţa din 2013
Pe 28 mai 2013, Tribunalul Bihor a dat sentinţe cu executare în dosarul privind serele din Oradea şi Codlea – Braşov.
Totodată, Schutz, Popa şi Ciobanu, în solidar cu Societatea Agricola Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricola AGRO 2001 Ţuglui au mai fost obligaţi de instanţă să achite despăgubiri de 3,1 milioane de dolari către Agenţia Domeniilor Statului (ADS), în contul investiţiilor nerealizate dar asumate la privatizarea serelor din Oradea şi Codlea.
3,4 milioane la CET
Schutz şi SA Worldser Tuglui au mai fost obligaţi să achite despăgubiri civile de 14,8 milioane de lei la Finanţele Publice Bihor şi 3,45 milioane lei către SC Electrocentrale SA (CET) Oradea.
Schutz, Dascălu şi Agro 2001 Ţuglui mai au de despăgubit Finanţele Publice Braşov cu 19,5 milioane lei şi Direcţia pentru Agricultură Braşov cu 2,3 milioane lei.
Tribunalul Bihor a anulat şi majorarea fictivă capitalul social al SC Orser Oradea, dispunând revenirea la situaţia de acţionariat din octombrie 2002.
Privatizări „săpate”
În decembrie 2007, DNA Oradea a trimis-o în judecată pe Schutz pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă.
„S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul ADS, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, arăta DNA în rechizitoriu. În total, procurorii au calculat că prejudiciul a depăşit 5 milioane de euro, plus penalităţi.
Prescriere penală
În Noul Cod Penal nu mai există infracţiunea de „înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave” ci doar cea de înşelăciune. Astfel că şi limita maximă de pedeapsă s-a redus de la 15 ani la 5 ani precum şi perioada de prescripţie până la 7 ani şi jumătate. Ca atare, cursul firesc al dosarului ar fi ca acesta să devină unul civil, în urma căruia acuzaţii să rişte doar despăgubiri în limita prejudiciului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!