Pe cât de modeşti, pe atât de model sunt doi angajaţi cu care Poliţia Bihor se poate mândri. Agentul principal de poliţie, Florian Mitra, de la Serviciul Criminalistic al IJP Bihor şi câinele de urmă Gom, au devenit acum aproape o lună vedetele Bihorului. Într-un timp record, cei doi au reuşit să găsească teafără o fetiţă de doi ani pierdută la kilometri întregi de casă. Miercuri, ag. Mitra şi câinele Gom s-au făcut cunoscuţi opiniei publice.
Ar putea fi poliţiştii anului
Deşi ar putea părea un patruped fioros, Gom este extrem de paşnic, ascultător şi prietenos. Ascultă dumnezeieşte comenzile conductorului său, Florian Mitra şi se lasă mângâiat de străini, tot dacă i se dă această comandă. Gom are nouă ani, este un ciobănesc german minunat şi, alături de un alt ciobănesc belgian reprezintă câinii de urmă şi miros uman al Poliţiei Bihor. Gom a absolvit şcoala specială de dresaj (centru chinologic) Aurel Greblea de la Sibiu. Acolo a primit şi acest nume, dat special scurt cu litere consoane şi vocale anume alese.
La şase luni după absolvirea şcolii de la Sibiu, Gom a găsit un criminal, găsindu-i şi hainele cu care acesta era îmbrăcat în ziua comiterii crimei din Bihor. Gom lucrează la Poliţia Bihor din 2007 şi a reuşit să ducă la bun sfârşit multe misiuni grele de depistare a tâlharilor, violatorilor, hoţilor, criminalilor. Tânărul ag. pr. Mitra este conductorul lui Gom din 2010 şi împreună au rezolvat multe cazuri de infracţiuni de mai multe tipuri.
Cu toate acestea, cazul de luna trecută este, după cum spune conductorul lui, unic şi cel mai emoţionant întrucât victima avea doar doi anişori. O fetiţă de doar doi ani şi patru luni, dispărută din grădina bunicilor de la Sârbi, a fost găsită la 4-5 kilometri de casă, de câinele poliţist Gom şi stăpânul lui, ag. principal Florin Mitra, de la Serviciul de Criminalistică. Pentru acest caz este posibil ca cei doi să fie numiţi poliţiştii anului 2015 în Bihor, dacă alţi poliţişti merituoşi nu vor reuşi să se evidenţieze mai mult prin rezultate, dăruire şi implicare la locul de muncă.
Povestea
Era în 13 iunie a.c seara când Poliţia a fost anunţată că fetiţa, aflată în grădină lângă bunicul ei care culegea cireşe a dispărut în jurul orei 18:50. Cum familia a anunţat urgent Poliţia, au fost mobilizate rapid o sumedenie de echipaje de la Serviciul de Criminalistică (inclusiv câinele poliţist de urmă Gom, condus de ag. Principal Florian Mitra), poliţişti de la toate posturile de poliţie din zona respectivă, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri.
Agentul principal şi Gom au plecat în căutarea fetei străbătând pe jos circa 8 kilometri pe jos. „Am luat pantalonaşii fetiţei şi i-am dat lui Gom să miroase”, îşi aminteşte agentul principal de poliţie. Se întuneca afară, culoarea pământului nu se mai distingea, lupta cu timpul era tot mai strânsă. Apropierea nopţii ar fi însemnat pentru un copil atât de mic pradă sigură pentru animalele sălbatice de pe câmp. După primii cinci kilometri parcurşi în forma literei „u”, Mitra a observat la o răscruce de drum urme ale paşilor micuţei. A reîmprospătat mirosul fetiţei pentru Gom şi a dat drumul câinelui să o caute. După circa 15 – 20 de minute, în jurul orei 22:15 min., Gom a găsit-o pe fetiţă pe câmp, într-un lan de grâu (pe partea stângă a unui drum agricol) şi şi-a anunţat stăpânul prin sunet specific. Agentul principal a găsit-o pe micuţă stând jos şi jucându-se cu încălţările ei.
A dus-o în braţe jumătate de drum, apoi micuţa a fost preluată de echipaje şi predată în siguranţă şi fără nicio rană părinţilor. Indiscutabil că anunţarea imediată a dispariţiei la 112 şi înalta pregătire a poliţiştilor de la Serviciul de Criminalistică şi a câinilor poliţişti dresaţi s-a dovedit a fi absolut de succes.
Poliţişti cu suflet mare
Ag. pr. Mitra, vizibil emoţionat în faţa presei s-a regăsit rapid executând câteva exerciţii cu „subalternul” lui, câinele poliţist Gom. La cererea jurnaliştilor, Mitra a relatat apoi cazul fetiţei, nu înainte de a îi da comanda lui Gom să se lase mângâiat de către cei prezenţi în curtea Poliţiei Bihor din Parcul Traian. Câinele, cu o privire blajină şi mai emotiv ca stăpânul, a ales întâi să stea de o parte, lângă „prada” lui, o servietă cu care el exersează în jur de 6 ore zilnic.
Apoi, Gom şi-a făcut curaj şi s-a plimbat printre ziarişti, lăsându-i generos să îl recompenseze şi ei cu mângâieri.
De reţinut că şeful Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa, a creat de ani de zile în instituţie o cutumă de a evidenţia angajaţii cu rezultate umane şi profesionale de excepţie, Mitra şi Gom fiind doi dintr-o suită mai mare de poliţişti deosebiţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!