JB – Un medic care scrie romane de dragoste! O adevărată surpriză?!…
-Alina Nadia Cosma. – Da. Există o explicaţie….Sunt născută în Oradea. Am terminat Liceul Teoretic „Emanuil Gojdu” Oradea, profil informatică. Eram pasionată de matematică, dar mama m-a dat la Medicină. Așa s-a născut pasiunea mea pentru Medicină. Am terminat Facultatea de Medicină Generală, Universitatea Oradea, sunt medic specialist Pediatrie. Sunt căsătorită și am un băiețel de 3 ani. Din 2012 lucrez la Spital Municipal Beius, unde si locuiesc o buna parte din timp. Profesoarele care ma ajuta la corectură sunt din Beiuș, iar acolo am gasit oameni care sa-mi fie alaturi, sa ma incurajeze. Pe viitor imi doresc sa lansez si in Oradea, dar inca nu am gasit portița și oamenii cu care să fac aceasta actiune.
JB – Cei care răsfoiesc cartea, observă că aveţi un condei bine format, un anume stil! Cred că cititorul poate constata cu uşurinţă că aveţi ceva de transmis.
A.N.C. -Am început să scriu în urmă cu 20 de ani, am scris inclusiv poezie, dar nu am fost încântată de cât puteam să transmit prin câteva versuri. Așa că am trecut la proză, pentru început am scris mai mult pentru copii, apoi roman de dragoste și roman psihologic. Niciodată nu am considerat că este ceva deosebit să scrii, chiar dacă cei apropiați mai citeau câte ceva din ceea ce scriam și erau încântați. Nu am publicat nimic, în școală eram bună la gramatică și nu la literatură. De ce nu literatură? Pentru că eram de multe ori dezamăgită de ceea ce citeam. Așa m-am pus să scriu ce îmi place mie. Am multe romane scrise, care probabil nu vor ajunge niciodată publicate. În urmă cu doi ani, discutând cu vecina mea dna prof. Alina Lazea, i-am povestit romanul „O singură minune”, de care a fost încântată. Ea m-a ambiționat să public acel roman pe motiv că are ceva deosebit de transmis. Am discutat cu soțul meu, care habar n-avea ce fac eu cu calculatorul; alții stau pe internet, eu scriu ore în șir, când am timp. Soțul meu m-a încurajat și m-a susținut să public. Am economisit bani, am mers la editură și am publicat-o. Lansarea a fost anul trecut în decembrie la Muzeul Municipiului Beiuș.
JB – Apoi aţi trecut într-un alt registru, într-o altă epocă.
A.N.C -Apoi cititorii mei mi-au cerut să mai scriu și în consecință să public. Citind cărțile mele veți vedea că am un stil aparte de a scrie, ușor de citit și plin de acțiune (dialogul). Imediat după ce am publicat „O singură minune” m-am pus să compun, doream un roman de dragoste, de epocă. Doream o acțiune care se petrecea într-o vreme a cavalerilor, a oamenilor cu adevărate valori morale.
JB – Şi aşa s-a născut cea mai recentă carte!
A.N.C. „-Ducele de Castle – Fiica regelui” este un roman de dragoste dintr-o serie care va urma, cu acțiunea plasată la începutul secolului al XV-lea, undeva într-un regat fictiv, regatul Lycaste, aflat în conflicte politice și lupte interne. Alexandru, comandantul gărzii regale, un om dedicat datoriei față de țară, fiind trimis de rege într-o misiune, găsește o fată întemnițată fără motiv de o familie de nobili. Fără să știe cine este fata hotărăște să o ia sub protecția sa. După puțin timp află că Miriam este sora regelui, iar gând regele ordonă asasinarea acesteia, Alexandru se hotărăște să fugă cu fata pentru a o salva. După o călătorie plină de peripeții și pericole, ajunși în regatul de origine ai părinților lui, Miriam ajunge sub protecția casei De Castle. Dar Alexandru nu plănuise să se îndrăgostească și sperase ca măcar ea să nu îl iubească. Miriam se dovedește a fi o ființă inocentă și sinceră, dar școlită, cu o gândire mult peste standardele sociale din acea epocă. Iar când soarta o obligă să-i ia locul fratelui său, produce o adevărată revoluție legislativă, intrând în conflict pe viață și pe moarte cu nobilii din clasa politică. Alexandru îi rămâne alături și o va proteja cu propria viață, la fel cum va face și ea când el va fi la un pas de moarte. Dar într-o societate cu anumite standarde o prințesă nu se poate căsători numai cu un bărbat de același rang social, iar Alexandru nu răspundea standardelor. Cine este acest duce de Castle și dacă Miriam și Alexandru vor supraviețui comploturilor politice și vor rămâne împreună, rămâne de văzut.
JB – De unde fascinaţia medicului pentru lumea cavalerilor?
A.N.C.– Cartea nu abundă în cavaleri. Acțiunea am plasat-o la inceputul secolului al XV-lea, înainte de descoperirea armelor de foc. Personajele nu doream să moara numai prin contact direct, am ales duelul cu spada. Doream de asemenea să scot in evidenta unele valori, de exemplu femeia era desconsiderata in acea epoca, nu ca nu ar fi si acum. Eroina mea trebuia sa treaca peste toate acele greutati. El trebuia sa fie un barbat adevarat, care trece peste prejudecati. Aveam nevoie de eroi care se ridica deasupra gandirii vremurilor. Ei, da, și pot sa spun ca am fost impresionata de ecranizarea „Omul cu masca de fier”, de curajul și devotamentul cavalerilor, chiar dacă al meu cavaler dă dovadă de un autocontrol și o autodisciplina uimitoare. Mai există așa ceva in ziua de azi.
JB.- Unde poate fi găsit romanul „Ducele de Castle – Fiica regelui” ?
A.N.C. – Romanul poate fi găsit în Oradea la Libraria Litera vis-a-vis cu Gara. În Beiuş va fi găsit, în curând, la Librăria Gabriela. Cine dorește poate comanda prin SC PETALE SCRISE SRLD, societatea soțului meu, scriindu-ne pe facebook sau e-mail carticim@yahoo.ro, inclusiv blogul personal https://alinacosma.wordpress.com/ . Sper sa am colaborare pe viitor cu librarie.net, poate chiar elefant.ro asa cum am cu „O singura minune”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!