O greşeală de redactare ori poate din neştiinţă sau poate o informaţie dată evaziv şi contradictoriu în mod voit a apărut tocmai pe un comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie de la Bucureşti, în care se relata cazul prim procurorului Vasile Popa de la Parchetul Bihor, percheziţionat joi, 2 octombrie a.c. şi urmărit penal de colegii lui de la DNA Oradea.
Evaziv
În comunicatul de presă din 2 octombrie 2014, nr. 1368/VIII/3, numit „UP prim procuror PT Bihor” (urmărire penală a prim procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor), procurorii DNA menţionează pe site-ul instituţiei lor, negru pe alb:
„În cursul lunii aprilie 2014, suspectul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale”.
Ce spun doctorii
Comunicatul de presă dat de DNA Bucureşti nu oferă detalii despre acest aspect „de prelevare” sau „autopsie medico-legală” (doi termeni medicali care implică două proceduri medicale distincte). Este posibil să fie o greşeală de redactare (dacă referirea e la
analiza vreunui organ în urma autopsierii şi nu la intervenţie chirurgicală de prelevare de organe) sau de înţelegere a actului medical de prelevare de organe. Şi asta pentru că niciun medic legist nu efectuează prelevări de organe ci doar consultă pacientul în moarte cerebrală şi, alături de medici de alte specialităţi (neurochirurgie, neurologie) trebuie să îşi dea sau nu acordul pentru prelevare, mai exact să confirme/infirme în scris diagnosticul de moarte cerebrală, pentru întocmirea protocolului de declarare a afecţiunii de moarte cerebrală, în baza căruia experţi în transplant din Cluj sau Bucureşti ori/şi Târgu Mureş vin la Oradea ca să conducă operaţiile de prelevare în vederea transplantului, cu sprijinul medicilor anestezişti, chirurgi, oftalmologi, cardiologi (după caz, funcţie de organele prelevate) de la Spitalul Judeţean Oradea, a explicat reprezentantul Colegiului Medicilor Bihor şi totodată coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, dr. Carmen Pantiş.
Dr. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, nu a putut fi contactat deocamdată pentru a oferi cititorilor JB explicaţii în acest caz.
Două cazuri
Nu se ştie la ce caz de prelevare sau autopsie fac referire procurorii DNA. Dacă în aprilie au fost realizate mai multe autopsii medico-legale, în aceeaşi lună, două intervenţii chirurgicale au avut loc la Oradea pentru prelevare de organe. Una a fost realizată la un fost coleg de breaslă, care a consumat alcool şi a căzut în casă, presupunându-se iniţial, de procurori, că poate ar fi vorba de crimă. Cum nu erau indicii ce să susţină teoria unui omor, procurorul de caz (din informaţiile JB altul decât suspectul Popa), s-a realizat prelevarea de organe de către experţi din Capitală şi Cluj.
La cea de-a doua prelevare de organe din aprilie anul acesta, a fost vorba despre un agent de pază din judeţ. Acesta din urmă a intervenit la un scandal iscat la un bar din Tăutelec. Agentul a fost bătut crunt şi a intrat în moarte cerebrală. Familia a fost de acord cu donarea de organe, mai puţin cu donarea cordului, din principii religioase.
Dr. Carmen Pantiş a declarat că au mai fost cazuri în ţară, de tentative de omor sau chiar omor, soldate cu victime, care au suferit moarte cerebrală şi s-a efectuat operaţie de prelevare de organe, fără a se disturba ancheta. Doctoriţa a exemplificat cu un caz de la Sibiu, unde un bărbat a fost lovit cu un topor în cap. S-a aflat repede şi cine era făptaşul, victima a intrat în moarte cerebrală şi, spune dr. Pantiş, s-a realizat operaţie în vederea transplantului, fără ca ancheta să fie deranjată.
Zice că are încredere
Contactat de JB, prim procurorul Vasile Popa a spus că nu doreşte să facă declaraţii, dar că are încredere că se va face dreptate. Popa nu a negat nici zvonurile din oraş, referitoare la existenţa de grupuri şi grupuleţe din Parchet, care se „bat” între ele şi „se pârăsc” unele pe altele şi spune că poate din cauză că nu a făcut parte din niciunul s-a ajuns la această situaţie, dar că totul se va rezolva bine.
Ataşat puteţi citi comunicatul DNA cu cele şase capete de acuzare emise pe numele prim procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
COMUNICAT DNA
În completarea comunicatului nr. 1358 din data de 2 octombrie 2014, referitor la efectuarea unor percheziţii domiciliare în locaţii din judeţul Bihor şi municipiul Oradea, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de POPA VASILE CONSTANTIN, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:
– șantaj,
– luare de mită
– instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală
– două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– două infracţiuni de distrugere de înscrisuri ,
– două infracţiuni de favorizarea făptuitorului
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2014, suspectul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.
În perioada 2011 – septembrie 2013, suspectul Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, suspectul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
În perioada iunie – septembrie 2009, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.
În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
În cursul lunii aprilie 2014, suspectul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.
Suspectului Popa Vasile Constantin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!