În sala festivă a palatului episcopal romano-catolic din Oradea, au fost înmânate diplomele de absolvire a cursurilor gratuite de formare profesională, organizate de Caritas Catolica Oradea, pentru femei în situaţii defavorizate.
Cursurile au început în urmă cu un an și au avut loc în cadrul proiectului „Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii” organizat în parteneriat cu Organizaţia „Caritas” a Diecezei Satu Mare, Asociaţia „Caritas Catolica” Oradea şi Asociaţia „Caritas” Alba Iulia.
„Prin intermediul cursurilor, am oferit participantelor nu doar o posibilitate, ci şi o metodă, prin care practic, îşi pot schimba viaţa, deoarece au fost calificate în domenii de actualitate, cerute, în care ele pot lucra independent. Cu aceste diplome, ele se pot angaja oriunde în Uniunea Europeană ”- ne-a declarat Tünde Löchli, specialista organizaţiei Caritas Satu-Mare.
Aceast a mai spus că „prin faptul că formarea lor profesională a fost asigurată de colaboratorii Caritas, participantelor li s-a „insuflat” şi un sentiment aparte, de responsabilitate morală faţă de profesia aleasă. Consider că acesta este un lucru foarte important”.
112 diplome pentru absolvente
Seria de cursuri de formare profesională a început în octombrie 2014. La cursuri, timp de 8 ore pe zi, participantele au făcut atât pregătire teoretică cât şi practică. În cadrul festivităţii s-au acordat diplome la 112 absolvente calificate la Oradea, în meseria de lucrător social, îngrijitor bătrâni, agent curăţenie şi baby-sitter.
În urma diplomelor obținute mai multe absolvente s-au şi angajat deja în domeniu (cămine de bătrâni, instituţii Caritas, asociații sau firme din ţară şi din străinătate). În cadrul proiectului, Caritas Catolica a asigurat ajutor logistic şi material pentru 5 absolvente, spre a-şi înfiinţa propriile lor firme cu activitate în specialitatea absolvită.
După decernarea diplomelor, László Böcskei, episcopul romano-catolic a salutat organizatorii şi participantele cursurilor. „Pot să adresez doar cuvinte de felicitare către Caritas, care a găsit această cale, şi nu îşi desfăşoară doar activitatea caritativă clasică, obişnuită, ci sub această formă, se alătură acelora care sunt deschise ca prin propria lor dezvoltare, să îi ajute pe alţii.
Aceasta constituie o dovadă, că nu trebuie să ne temem de creativitate în cadrul bisericii, ci trebuie să fim deschişi realităţilor şi cerinţelor vremii, şi trebuie să fructificăm talentele primite de la bunul Dumnezeu”, a precizat episcopul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!