După sincopa de la nivelul Ministerului Sănătății, ce a stopat o perioadă derularea screeningului de col uterin, din lipsă de bani, acum, la nivel local Direcția de Sănătate Publică Bihor semnalează absența participării unor medici de familie în derularea acestui program.
Reprezentanții DSP Bihor au transmis că au identificat un număr de 97 medici de familie neînscrişi într-o reţea de screening pentru depistarea cancerului de col uterin (din totalul de 341 medici de familie în contract cu CAS Bihor): – Au fost identificate şi unităţile administrativ-teritoriale în cadrul cărora nici un medic de familie nu este înscris într-o reţea de screening: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Bulz, Criştioru de Jos, Curtuişeni, Drăgeşti, Popeşti, Şoimi, Suplacu de Barcău, Tinca, Vârciorog, Viişoara. Majoritatea acestor localităţi sunt în zona Marghita şi e posibil să fie corelată cu neînscrierea într-o reţea de screening a Spitalului Orăşenesc “Dr. Pop Mircea” Marghita (pentru activităţile de recoltare a frotiului citologic Babeş-Papanicolau efectuată de cabinetul de ginecologie).
Nu îi poate obliga
Inspectorii DSP Bihor amintesc faptul că pentru depistarea precoce activă a cancerului de col utern în judeţul Bihor există două reţele de screening: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea, iar medicii de familie pot colabora cu oricare dintre cele două spitale pentru derularea programului național.
În cadrul acestor reţele medicii de familie au rolul de informare/consiliere a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani privind importanţa depistării cancerului de col uterin (inclusiv îndrumarea la un cabinet de ginecologie în vederea testării citologice Babeş-Papanicolau), explică inspectorii DSP Bihor. Ei subliniază faptul că medicii de familie care nu se implică în aplicarea programului, obstrucționează accesul femeilor eligibile la beneficiile oferite prin acest screening gratuit: – Prin neînscrierea medicului de familie într-o reţea de screening femeile eligibile din lista acestuia nu pot beneficia gratuit de acest serviciu preventiv (depistarea precoce activă a cancerului de col uterin) -.
Vor fi contactați
Reprezentanții DSP Bihor spun că nu pot constrânge nicio unitate medicală (cabinete ale medicilor de familie sau spitale) să participe la activităţile de screening pentru cancerul de col uterin, ci doar să le ofere informații despre serviciul preventiv asigurat din fondurile Ministerului Sănătăţii. Existenţa celor două reţele de screening – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican Oradea – asigură opţiuni comparabile pentru participarea la activitatea de screening în beneficiul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 ani, au adăugat șefii DSP Bihor.
Lista medicilor de familie neînscrişi într-o reţea de screening a fost comunicată celor două spitale menţionate, deci e posibil ca medicii neînscrişi să fie informați direct și de cele două spitale și să fie ofertați pentru a desfăşura activitatea de consiliere/informare în folosul femeilor eligibile din lista proprie la depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!