Summitul de Integritate este organizat de Facultatea de Management Griffiths, din cadrul Universităţii Emanuel Oradea și Transparency Internațional.
Dezvoltarea antreprenorială, din punct de vedere etic și moral, este tema evenimentului care se va desfășura mâine, 22 aprilie 2015, în Timișoara, la City Business Center, summit la care sunt aşteptaţi oameni de afaceri din tot Vestul României.
Buget de şpagă
Coorganizator al evenimentului este un manager care a reuşit să elimine corupţia din companie, în condiţiile în care a mărturisit, sub protecţia anonimatului ziariştilor de la adevărul.ro că bugetul firmei pentru şpagă era de 500.000 de euro. Managerul susţine că cei 300 de şoferi ai firmei au solicitat lunar aproximativ 40.000 euro pentru şpăgile poliţiştilor, vameşilor sau inspectorilor de trafic pentru a scăpa de amenzi. Fiecare şofer care făcea transporturi în ţări non euro primea între 1000-3000 euro buget pentru a-şi rezolva amenzile. Managerul a spus că, practic, firma nu avea nici un control asupra bugetului destinat şpăgilor, şi că a te angaja şofer în firmă era un adevărat business al Departamentului Resurse Umane, unde se încasau şi 5.000 euro pentru a te angaja şofer. Primii revoltaţi de tăierea bugetului destinat şpăgilor au fost chiar şoferii care din 300 au mai rămas doar 5 în firmă. Managerul a povestit că un alt pas a fost elaborarea unui cod etic în care a fost definită corupţia. S-a ajuns aşadar la concluzia că amenzile pot fi date din trei motive: pentru că s-a încălcat legea, pentru greşeli în întocmirea unor documente sau abuziv.
Modelează caractere
Dintre speakerii evenimentului, pe lângă avocatul Victor Alistar, preşedintele Transparency Internaţional vor vorbi personalităţi precum Emanuel Țundrea, lector – Universitatea Emanuel & Membru – European Leadership Forum Steering Committee. Emanuel Ţundrea este doctor în domeniul ingineriei software al Politehnicii Timișoara şi al Universității din Nice, Franța. A debutat ca cercetător la Laboratorul I3S din Sophia-Antipolis. În 2001 s-a alăturat corpului profesoral al Universității Emanuel din Oradea, pasiunea lui fiind să investească în tineri, modelând în ei caracter creștin și excelență în carieră. Este pastor ordinat, speaker invitat în diferite universități din UE şi SUA, plenary speaker la European Leadership Forum și Cambridge Scholars Network. Sebastian Văduva, Decan Griffiths School of Management, aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Antreprenor româno-american cu vastă experiență în domeniul consultanței în afaceri, marketingului, vânzărilor și culturii organizaționale, președinte al Școlii Informale de IT, un program care oferă persoanelor nespecializate certificare în domeniul IT-ului, Sebastian Văduva este un speaker de mare succes. Un alt vorbitor de excepţie, dintr-o listă mai lungă este antreprenorul elvețian cu vastă experiență internațională, Gallus Tannheimer. Acesta a absolvit cu o diplomă în Management la German Academy of Leadership and Management în urma căreia s-a dezvoltat ca și lider în diferite organizații. Totodată activează ca expert-consultant pentru parlamentul Elvețian în domeniul „CEG-fraction”. În același timp este implicat în proiecte internaționale de dezvoltare economică. Michael Ramsden este speaker de calibru internaţional şi profesor universitar, care şi-a trăit o mare parte din viaţă în Orientul Mijlociu. A emigrat mai apoi în Marea Britanie, unde s-a implicat în departamentul fondului de investiţii al Lordului Cancelar. În timpul desfăşurării activităţii de cercetare în cadrul departamentului de Drept şi Economie la Universitatea Sheffield, a predat Etică şi a activat ca Lector al Seminarului Internaţional pentru Jurisprudenţă şi Drepturile Omului din Strasbourg. A fost parte din bordul profesoral al Institutului Executiv Wolfsberg din Elveţia, invitat la Casa Albă şi s-a adresat liderilor NATO, membrilor Parlamentului European, dar şi persoanelor de influenţă din domeniul economic şi al investiţiilor pentru combaterea crizei economice Europene. „Succesul în afaceri depinde de modul în care știm să gestionăm situațiile dificile din mediul de afaceri contemporan. Pentru a găsi cele mai bune soluții la provocările cu care ne confruntăm și pentru a afla care sunt preocupările oamenilor care conduc afaceri de succes, considerăm că e necesară o abordare a dezvoltării anteprenoriale, din punct de vedere etic și moral”, spun organizatorii.
Teme dezbătute
Importanța tehnologiei, importanţa capitalului, importanța viziunii și curajului sunt doar câteva dintre temele abordate. „Cele două mari calităţi ale unui antreprenor de succes care îl diferenţiază de ceilalţi 98% dintre oameni sunt viziunea şi curajul. Capacitate de a face primul pas, curajul de a urca prima treaptă chiar dacă nu vezi totul de la început reprezintă parte din viziunea unui antreprenor de succes ale cărui rezultate îl validează”, precizează universitarii de la Emanuel.
Înțelegerea globalizării, riscurile corupției, investiția în învățământ și talente umane sunt alte teme abordate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!