IPJ Bihor a pregătit pentru vizitatori o expoziție de armament, demonstrații de tehnică și demonstrații de abilităţi ale câinilor polițiști.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.
Astfel, în Piața Unirii din Municipiul Oradea, începând cu ora 11.00, vor avea loc următoarele activităţi dedicate cetăţenilor, cei în slujba cărora poliţiştii bihoreni se află în permanenţă:
- Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihorene;
- Demonstraţii tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
- Defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutieri, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi o formaţiune de câini.
- Expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei Bihorene;
- Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
- Standuri de documentare – informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv;
- Expoziţie cu sisteme tehnice de securitate.
Înaintea evenimentelor din Piața Unirii, în Sala de Festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (strada Parcul Traian nr.18, municipiul Oradea), va avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi premierea polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite. În același cadru festiv vor fi omagiați și polițiștii recent retrași din activitate, pentru profesionalismul şi devotamentul cu care şi-au închinat întreaga carieră nobilei profesii de poliţist, îndeplinindu-şi misiunea cu onoare, în spiritul jurământului depus.
Poliția Română împlinește 195 de ani
Prin art. 50 din Legea nr. 218, din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
A devenit deja o tradiţie, ca în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să fie alături de cetăţeni pentru a sărbători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!