Este vorba despre un teren de câteva sute de metri pătraţi, ocupat de mulţi ani încoace de către o familie. Familia Şule are acolo o casă şi a ocupat şi terenul, ce aparţine municipalităţii. Primăria i-a luat marti terenul din stăpânire, cu forţa. Oamenii se plâng de lipsa de flexibilitate a primarului Bolojan. La rându-i, acesta spune că nu vrea să-şi construiască lui o casă, ci să amenajeze un parc.
Supărare mare în zona Tokai, pe strada Aleşdului. Marti dimineaţă, păzite de jandarmi şi de poliţişti locali, utilajele Primăriei au purces la demolarea unui gard împrejmuitor de un aspect îndoielnic, din plăci de azbest şi răchită. Acţiunea avea rolul de a recupera terenul municipalităţii, folosit de proprietarii căsuţei de la nr. 44. Terenul respectiv va fi parte a unui viitor parc pe care Primăria îl doreşte în acel loc. De-a lungul anilor, oamenii au folosit teren, o parte din el având ca destinaţie curte pentru casă, iar în partea din spate au fost plantaţi pomi fructiferi, viţă de vie şi diverse alte răsaduri.
Primăria a intervenit în forţă, chiar dacă are pe rol un proces cu Crăciun Şule, proprietarul casei. Acesta din urmă încearcă, pe cale de instanţă, să obţină dreptul de proprietate asupra terenului. O primă sentinţă a fost dată deja de către Judecătoria Oradea, aceasta respingând cererea soţilor Şule. Aceştia au depus apel. Este motivul pentru care avocata orădeanului, Silvia Bochiş, arată că Primăria nu avea dreptul să dărâme nimic, câtă vreme nu există o sentinţă definitivă, iar apelul a fost introdus în termen. „Clienţii mei sunt proprietari întabulaţi asupra construcţiei, care nu are autorizaţie de construcţie. Înainte, acolo era o groapă de gunoi. Obiectul procesului nostru este de a determina instanţa să oblige Primăria să le recunoască proprietarilor construcţiei şi proprietatea asupra terenului aferent sau să le vândă terenul acestora. Declararea în termen a apelului suspendă de drept executarea, dar se pare că primarul acţionează după alte legi”, transmite avocata Bochiş, care îşi întemeiază cazul pe două legi – Legea 18/1991 şi Decretul-lege 42/1990. Aceste acte normative le-ar da acestor oameni dreptul de a primi în proprietate şi terenul din jurul căsuţei, până la o suprafaţă limitată de lege la 6.000 de metri pătraţi!
Îi mută poarta
Proprietarul Crăciun Şule locuieşte în apropiere, pe strada Leningradului, iar proprietatea aflată pe strada Aleşdului o păstra pentru fiul său, plecat acum în Spania. Atât Şule, cât şi fiica sa, Marioara Popa, sunt revoltaţi de faptul că Primăria nu a vrut să le vândă terenul aşa cum, spun ei, a făcut-o în cazul altor vecini. „Primarul ăsta este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?! În stânga şi în dreapta li s-a dat. Acum se vrea parc la şapte copii, cât sunt pe cele trei străzi”, răbufneşte Marioara Popa, arătând spre casele din jur.
Crăciun Şule nu înţelege de ce a fost lăsat pe dinafară de către municipalitate. Aduce în discuţie o Hotărâre de Consiliu Local, emisă în 2012, prin care municipalitatea era de acord să le vândă oamenilor. Şule spune că preţul fusese fixat la 7 euro+TVA/mp. Ulterior, Primăria s-a răzgândit, iar Şule a rămas fără teren. „Motivul a fost că este o construcţie prea mică. Dar nu am mai construit tocmai pentru că ştiam că nu este terenul nostru. Am plătit chirie pe teren din 2001 încoace. În 2013, am plătit chirie 18 milioane de lei (vechi – n.r.), plus 6,6 milioane pentru impozit, dublu faţă de cât fusese cu un an înainte”, spune Şule, supărat că, fără veste, rămâne fără butucii de viţă de vie plantaţi de el, dar şi fără cei 70 de pomi, cu care nu se ştie ce se va întâmpla. Chiar dacă trimişii Primăriei au susţinut ieri că nu se vor atinge de pomi. Dar aceasta în timp ce utilajul Primăriei manevra un trunchi de copac, iar autocamionul cu însemnele OTL transporta de la faţa locului şi masă lemnoasă… Crăciun Şule nu se putea împăca nici cu gândul că trimişii primarului îi vor dărâma inclusiv poarta, iar la dispoziţia sa, în faţa casei urma să rămână teren doar cât pentru un trotuar…
Bolojan nu dă înapoi
Primarul Ilie Bolojan a declarat marti, pentru JB, că este la curent cu situaţia de pe strada Aleşdului. Bolojan afirmă că înţelege supărarea oamenilor, dar nu are de gând să dea înapoi. Mai cu seamă că terenul este al Primăriei, iar planurile primarului nu se modifică după cum vrea familia Şule.
„Oamenii respectivi au folosit un teren al Primăriei. Primăria vrea să facă un obiectiv de interes public. Nu vrea să-şi facă casă nici Beltechi (directorul AIO – n.r.), nici Bolojan. Eu înţeleg că oamenii aceia sunt nemulţumiţi. Şi eu să fi fost în locul lor aş fi fost nemulţumit. Că mi-am făcut o mică grădină, mi-am făcut nişte planuri…”, spune Bolojan, care asigură că în mandatul său au luat teren de la Primărie doar cei care şi le-au putut întăbula în baza unor sentinţe judecătoreşti.
Bolojan respinge şi acuzele privitoare la poziţia iniţială a Primăriei, aceea de a vinde. „Acordul de vânzare e un acord de principiu care se referă la toate proprietăţile de care Primăria nu mai are nevoie. Dar de care are nevoie, ce era să facem? După aceea să le cumpăr la un preţ triplu, ca să facem un parc? Dacă nu faci, de ce nu faci? Dacă faci, unde să faci, că nu avem alte terenuri”, îşi apără primarul decizia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!