Proiect dedicat Centenarului urmăreşte să evidenţieze rolul judeţului Bihor în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
Proiectul se anunţă a fi implementat din resurse proprii, într-o primă fază, dar şi prin voluntariatul partenerilor cooptaţi în proiect.
Vor identifica urmaşii delegaţilor
Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, înfiinţată de Pavel în 2015, va avea sarcina de a-i identifica pe urmaşii delegaţilor bihoreni prezenţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
„Ne dorim să aducem în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.
Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat, trebuie – credem noi – să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni”, îşi motivează Pavel demersul.
Eurodeputatul se declară impresionat de textul Rezoluției de la Alba Iulia, din 1918: „În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!”
Cine sunt partenerii
Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri” conlucrează deja cu parteneri din mediul universitar, Biserici, instituții publice, organizații neguvernamentale, chiar cu Ministerul Culturii și cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „pentru a ne putea coordona acțiunile”.
Activitatea de identificare a urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 va fi sprijinită, prin voluntariat, de studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, transmite iniţitatorul.
Prima întâlnire, în Cetate
Luni, 4 decembrie, la Cetatea Oradea a avut loc prima întâlnire a tuturor partenerilor prinşi în proiect. Cu această ocazie consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918. Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – Chiș Gheorghe și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă, informează iniţiatorii.
Se doreşte ca Oradea să fie declarat oraş al Marii Uniri. “În asentimentul celor prezenți, Emilian Pavel a solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului”, se arată, într-un comunicat post-eveniment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!