Începând cu acest an, agricultorii vor fi puşi la plată de către Fisc pentru ceea ce se consideră că le prisoşeşte. În acest sens, persoanele fizice care în anul 2013 desfăşoară o activitate agricolă, definită potrivit legii, impusă pe bază de norme de venit, au obligaţia de a depune până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs, formularul 221. Este vorba despre „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”. „Deoarece în acest an data de 25 mai este zi nelucrătoare, termenul limită de depunere a declaraţiei va fi în acest caz 27 mai, conform Codului de Procedură Civilă”, informează Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Cine depune 221
Au obligaţia de a depune declaraţia menţionată, persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea şi creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Concret, este vorba despre cei care cultivă cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod o suprafaţă mai mare de două hectare, pentru care se va plăti un impozit de 16%. În cazul celor care cultivă tutun, este vorba de o suprafaţă mai mare de un hectar. Pentru legume de câmp, suprafaţa până la care venitul este neimpozabil este de 0,5 hectare, iar pentru legume cultivate în spaţii protejate suprafaţa este de 0,2 hectare. În cazul leguminoaselor pentru boabe nu se va plăti impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare. Cei care au pomi pe rod vor fi scutiţi de impozit pentru suprafaţa mai mică de 1,5 hectare, iar cei care cultivă vie pe rod, pentru suprafaţa mai mică de 0,5 hectare. Cultivatorii de flori şi plante ornamentale nu vor fi impozitaţi pentru venitul obţinut pe o suprafaţă sub 0,3 hectare.
În cazul animalelor, păsărilor şi albinelor, declaraţia se depune pentru mai mult de două capete de vaci şi bivoliţe, zece capete de ovine şi caprine, şase porci de îngrăşat, 50 de familii de albine şi 100 de păsări de curte.
Nu depun declaraţia 221 persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce deţin cu orice titlu suprafeţe de teren destinate producţiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde precum şi pentru păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii respectivi, pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit.
Nu depun D221 nici contribuabilii arendatori, care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor supuse impunerii.
Declaraţia se depune la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs, privind suprafaţa cultivată, numărul de animale, de familii de albine deţinute la data declarării. În cazul contribuabililor fără personalitate juridică care depun cu întârziere declaraţia pentru anul în curs, după data de 25 mai, informaţiile cuprinse în declaraţie vizează datele din 25 mai. De asemenea, ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, situaţie în care se va înscrie “X” în căsuţa prevăzută în acest scop.
În situaţia în care intervin modificări privind structura suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale sau numărul de capete de animale, contribuabilii au obligaţia de a depune declaraţia rectificativă până la data de 25 mai a anului de raportare. Informaţiile înscrise în declaraţie vor viza suprafeţele cultivate, capetele de animale sau familiile de albine deţinute la data depunerii declaraţiei rectificative.
Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale sau numărului de capete de animale ori familii de albine, intervenite după data de 25 mai nu conduce la recalcularea normelor de venit.
Contribuabilii care nu depun declaraţia 221 riscă să fie amendaţi cu 500 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!