În prima jumătate a anului în curs, JB a sesizat şi cazul unei infirmiere de la Spitalul Judeţean, decedată după naştere. JB semnala, pe baza unor surse, că femeia ar fi fost îmbolnăvită la Maternitatea Oradea cu infecţie de spital şi a decedat la scurt timp după ce a născut.
Femeia fusese suspicionată de gripă, dar acest diagnostic a fost infirmat. La Maternitatea Oradea, acest caz nu e singular în acest an, a transmis recent şi Ministerul Sănătăţii, într-un raport făcut la sesizarea Direcţiei Sanitare Bihor: „Cazul pacientei BS nu este singular, întrucât în primul trimestru 2011 la SCOG Oradea au fost înregistrate cel puţin 3 cazuri care ridică suspiciuni de diagnostic şi conduită terapeutică inadecvată, din care unul soldat cu decesul pacientei şi altul cu decesul nou-născutului”.
MS atrage atenţia că „pe parcursul anului 2011 au fost depistate, înregistrate şi raportate de către comisia SPCIN la DSP Bihor, în Staţionarul III (obstetrică-ginecologie) 17 cazuri de infecţii nosocomiale, comparativ cu 0 cazuri în aceeaşi perioadă a anului 2010. Cazurile au fost semnalate de către medicul curant, dar în foaia de observaţie, la externare, la 7 pacienţi nu figurează diagnosticul de infecţie nosocomială, cu toate că în fişa cazului de infecţie nosocomială este precizat momentul infectării şi agentul patogen”. Şeful de la Maternitate în perioada cu pricina a fost interimarul actual de la Judeţean, inginerul Gavrilă Grebenişan, care luni, 24 octombrie, va candida la concursul pe post.
Mai multe morţi suspecte la Maternitatea Oradea
Informaţia Jurnalului bihorean despre cazul semnalat infirmierei de la Judeţean, decedată în primăvară după naştere, se pare din pricina unei infecţii luată din Maternitate, e întărită şi de Ministerul Sănătăţii, printr-un raport de caz.La Maternitatea Oradea, acest caz nu e singular în acest an, a transmis recent Ministerul Sănătăţii: „Cazul pacientei BS nu este singular, întrucât în primul trimestru 2011 la SCOG Oradea au fost înregistrate cel puţin trei cazuri care ridică suspiciuni de diagnostic şi conduită terapeutică inadecvată, din care unul soldat cu decesul pacientei şi altul cu decesul nou-născutului”.
Deficienţe manageriale
Ancheta derulată de către Ministerul Sănătăţii privitoare la circumstanţele decesului lăuzei BS menţionează probleme în manageriatul unităţii, condus şi atunci şi acum de inginerul Gavrilă Grebenişan. Raportul stipulează că „desemnarea, prin decizie a managerului SCJU Oradea a unui coordonator la nivelul staţionarului III, fără a fi prevăzută în organigrama şi statul de personal a spitalului a acestei functii, conduce la confuzii si posibile disfunctionalităţi în organizarea activităţilor la nivelul acestuia”.
Dezinfectante
Ministerul Sănătăţii, condus pe timpul anchetei de bihoreanul Cseke Attila, menţionează “organizarea defectuoasă a Serviciului Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale” dar şi “discontinuităţi în aprovizionarea cu dezinfectante, iar utilizarea acestora nu se efectuează în funcţie de tipul de risc infecţios identificat pentru fiecare secţie”.
Pe timpul cât infirmiera a fost internată la Maternitatea Oradea era pe masa de operaţie stafilococ aureu, pe monitorul aparatului de ventilaţie s-a izolat stafilococ patogen şi pe masa de instrumente – stafilococ hemolitic etc.
Consultată târziu
Amintim, pe scurt, că infirmiera de la Judeţean a fost internată la Maternitate, dar că starea ei de sănătate s-a agravat mult şi s-a decis intervenţia prin cezariană. După naştere, femeia s-a simţit tot mai rău şi se presupunea că ar avea gripă. Starea ei s-a agravat şi a fost transferată la secţia de reanimare de la Judeţean. Ministeriabilii spun însă că femeia fusese vaccinată antigripal la locul de muncă, chiar la Judeţean şi că trebuia să i se facă mai repede consult infecţionist (acesta a fost cerut abia în a noua zi de la internarea pacientei).
Pe baza datelor ce le-au avut, ministeriabilii au transmis ca şi concluzie “că acest caz poate fi încadrat ca infecţie nosocomială”.
Managerul Maternităţii, actualmente interimar la Judeţean, (care va candida pe post săptămâna viitoare), a declarat pentru Jb, nu mult după decesul infirmierei, că acest raport al Ministerului Sănătăţii nu stipulează clar că infecţia a fost luată din Maternitatea Oradea.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!