Acest sfârşit de săptămână se anunţă unul plăcut, astfel că, este de aşteptat ca numărul persoanelor care vor profita de zilele libere pentru a ieşi în natură să fie unul însemnat. În acest sens, ABA Crişuri avertizează populaţia că depozitarea deşeurilor de orice tip pe malul apei atrage amenzi semnificative.
„ Nu în ultimul rând, dorim să atenţionăm tinerii, aflaţi în mini vacanţă, de pericolele la care se expun atunci când desfăşoară activităţi recreative în apropierea construcţiilor hidrotehnice sau în zonele cu curenţi puternici”, spune Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
Pe malurile apelor aparţinând domeniului public, dacă nu sunt impuse restricţii, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe propria răspundere, pentru plimbare sau recreere, fără a produce prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor.
Picnic
Începând cu 1 Mai, lacurile devin puncte de atracţie pentru agrement. Fie că este vorba de pescuit, picnic pe malul apei, scăldat sau plimbări cu ambarcaţiuni uşoare, pentru o mai bună siguranţă se va evita desfăşurarea activităţilor recreative la o distanţă mai mică de 50 de m de baraje, bazine de liniştire a apei, bazine de captare a apei sau goliri.
„În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă, str. Gutenberg, unde sunt curenţi puternici şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. În ceea ce priveşte râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu, Chişineu Criş Zerind şi Tămaşda”, a declarat Dumitru Voloşeniuc.
Pentru activităţile de tip picnic desfăşurate în apropierea cursurilor de apă, ABA Crişuri aminteşte populaţiei că sunt interzise următoarele activităţi: aruncarea în albiile cursurilor de apă precum şi depozitarea pe malurile acestora a deşeurilor de orice fel, spălarea în cursurile de apă sau în lacuri şi pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje şi agregate mecanice, precum şi a ambalajelor sau obiectelor care au conţinut pesticide sau alte substanţe periculoase, spalarea animalelor domestice dezinfectate cu substanţe toxice în afarã locurilor special amenajate în acest scop şi spălarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substanţelor chimice de orice fel. În cazul nerespectării legii, amenda aplicată este de la 25.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane juridice, şi de la 6.500 lei la 7.000 lei, pentru persoane fizice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!