Tribunalul Bihor va soluţiona, vineri, cererea inculpaţilor Dan Fechete şi Cosmin Bonica de înlocuire a măsurii preventive.
Pe numele lor, Tribunalul a emis, pe 2 iulie, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, decizie menţinută, pe 7 iulie, şi de Curtea de Apel Oradea.
Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor îi cercetează sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv de obţinere ilegală de fonduri. Iată starea de fapt constatată de procurori:
În perioada iunie 2012 – decembrie 2013, Cosmin Bonica ar fi înregistrat în contabilitatea firmei Capa Instal srl facturi fictive de achiziţie (prestări servicii, închirieri utilaje şi avansuri mixturi asfaltice) de la societatea cu comportament „tip fantomă” Mirtisan srl.
Facturile fictive s-au emis fie direct de Mirtisan srl către Capa Instal srl (în sumă de 3.346.052 lei) fie prin intermediul Ecolex srl, societate reprezentată tot de Bonica, către Capa Instal (în sumă de 3.321.500 lei). Scopul înregistrării a fost sustragerea de la obligaţiile fiscale către Stat, în valoare estimată de Direcţia de Combatere a Fraudelor (DCF) Oradea la 2.150.824 lei.
Iar în anul 2011, Bonica a mai contabilizat pentru Capa Instal facturi fictive de achiziţii (prestări servicii, închirieri utilaje) de la societatea cu comportament „tip fantomă” Mihaler Prodimpex srl (în valoare declarată de 1.254.764 lei). În acest caz inspectorii DCF Oradea au estimat prejudiciul la 404.762 lei.
Holod, Lăzăreni, Avram Iancu
Totodată, în perioada 2012 – 2013, reprezentantul Capa Instal, firmă executantă a unor contracte publice încheiate cu comunele Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, ar fi indus în eroare unităţile administrativ-teritoriale prin întocmirea unor situaţii de lucrări în care s-au inclus şi sumele înscrise în facturile fictive emise de „firma fantomă” Mirtisan srl pentru obţinerea frauduloasă a unor sume de bani cuprinse în contractele de prestări servicii încheiate cu Mirtisan srl.
În speţă este vorba de „îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată în comuna Avram Iancu”, pentru care s-a facturat 915.677 lei fără TVA. Mai este vorba de un contract de închiriere de buldoexcavatoare şi alte utilaje pentru care s-a facturat o chirie lunară de 90.277 lei fără TVA, plus două acte adiţionale de închiriere în valoare totală de 529.453 lei, precum şi de încă un contract de închiriere utilaje pentru care Mirtisan srl a facturat beneficiarului chirie de 60.483 lei fără TVA. Prejudiciul total al cauzei este de 1.978.884 lei.
Şi în cazul lui Fechete Dan, reprezentant al Dan&Dan Construct srl, s-a reţinut că a contabilizat facturi fictive de achiziţie (prestări servicii) de la Mirtisan srl în sumă de 3.211.534 lei. Inspectorii DCF Oradea au estimat prejudiciul la 1.132.753 lei.
La Zoo şi „Rulikowsky”
Cât priveşte infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri, în perioada octombrie – decembrie 2013, suspectul Fechete Dan, ca reprezentant al Dan&Dan Construct srl, executant al unor contracte de achiziţie publică încheiate cu Primăria Oradea, în calitate de subcontractor (Amenajare, extindere şi modernizare Grădina Zoo) şi Administraţia Domeniului Public – ADP Oradea (Parcelare, desecare şi amenajare teren pentru extinderea Cimitirului Municipal Oradea), ar fi indus în eroare achizitorii prin întocmirea unor situaţii de lucrări în care s-au inclus şi facturile fictive emise de Mirtisan srl la o valoare totală de 600.000 lei plus TVA şi 498.700 euro plus TVA.
Prejudiciul total prin obţinerea ilegală de fonduri este de 744.000 lei şi 618.388 euro.
Sesizarea penală s-a efectuat de către DCF Oradea, iar sprijinul tehnic a fost asigurat de către SRI Oradea.
Capa Instal are termen pe 23 septembrie pentru insolvenţă iar Dan&Dan Construct are termen pe 29 octombrie tot pentru insolvenţă.
Edili nemulţumiţi
Relaţia contractuală cu Capa Instal a nemulţumit edilii celor trei comune indicate de procurori.
Întrebat de experienţa cu firma lui Bonica, primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica, ne-a răspuns astfel: „Ne-a terminat doar cam 60% din lucrare. O parte din instalaţiile pentru staţia de epurare le-a preluat cu procese verbale de custodie pentru calibrare şi ansamblare dar nu ni le-a mai adus înapoi”.
La rândul său, primarul comunei Holod, Ioan Horga, ne-a declarat următoarele: „Lucrările au început pe vremea fostei conduceri din Primărie iar problemele le-am moştenit. Grupul de pompare l-am înlocuit pe cheltuiala noastră. Mai sunt şi alte probleme de remedieri pe care nu le-a mai rezolvat iar sătenii vin la noi să se plângă”,
Pe primarul din Lăzăreni nu am reuşit să-l contactăm. Iar Mircea Pintea, ales viceprimar abia din 2012, ne-a spus că ştie doar faptul că Primăria Lăzăreni e în instanţă cu Capa Instal pentru nereguli din lucrarea contractată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!