Speranţe pentru bihorenii cu credite în franci elveţieni (CHF). Un orădean este pe cale să-şi plătească ratele creditului în fraci eleveţieni la cursul din momentul acordării acestuia. Precedentul privind stabilizarea („îngheţarea”) cursului LEU – CHF la Oradea a fost creat de Casa de avocatură Cristian Rusu.
„Nu am dorit să facem publică această soluţie până nu am văzut în întregime motivarea ei. Astfel, în dosarul nr. 10932/271/2015, Judecătoria Oradea a dispus: «se stabilizează cursul de schimb pentru fiecare rată succesivă la cursul din momentul încheierii contractului, de la data scadenţei primei rate până la finalizarea perioadei de rambursare»”, a declarat Cristian Rusu.
Pe de altă parte, Judecătoria Oradea „obligă pârâta la restituirea sumelor achitate de reclamanţi cu titlu de diferenţă de schimb valutar de la data încheierii convenţiei şi până la data încetării efective a perceperii ratelor la cursul de schimb din dată plăţii”.
„Asta însemnă că cei care au contractat un credit în franci elveţieni vor beneficia de posibilitatea de a plăti toate ratele la cursul din data contractării. În cazul reclamanţilor din cauza de mai sus se va folosi cursul fix de 2,28 lei/franc (ianuarie 2008) pe toata durata contractului şi nu de 4,16 lei/franc, cât este în prezent cursul de schimb. De aici înainte, cei care au credite în franci elveţieni vor putea privi cu speranţă la derularea contractului lor, fără a fi expuşi riscului unui colaps financiar personal”, a precizat avocatul.
Argumente
Avocatul Rusu a povestit care a fost raţiunea pentru solicitarea făcută. „Pe de o parte, s-a pornit de la faptul că şi banca trebuie să-şi asume riscul fluctuaţiei valutare, pentru că în toate contractele acest risc este pus pe seama consumatorului. Pe de altă parte, au fost mai multe hotărâri judecătoreşti atât în ţară cât şi peste hotare, la Curtea Europeană de Justiţie, în cazul Kasler din Ungaria, în sensul că CHF nu circulă pe piaţa românească, ca monedă. Oamenii aceştia când au mers să încheie un contract li s-a dat CHF, dar ce să facă cu ei. La modul real nu le-a dat banii aceştia. Le-a dat contravaloarea în lei la cursul de schimb practicat de către bancă. În momentul când la fiecare rată ei au venit să achite, ei nu au achitat CHF, pentru că nu există pe piaţa românească. Ei au achitat tot în lei”, a explicat Cristian Rusu.
De fapt, acesta a fost argumentul de bază. La modul real, contractul a fost un contract în lei, dar au pus un indice, au valorizat CHF. „Oamenii au plecat acasă cu lei şi când au plătit rata au plătit în lei. Dar, şi asta-i şmecheria băncii, au luat creditul la cursul de vânzare CHF al băncii şi când au plătit, au plătit la cursul de cumpărare al băncii. Banca a realizat de fiecare dată un câştig din această speculaţie. Ei nu au primit creditul la cursul BNR, nici când au plătit. Au plătit la cursul băncii. Prin şmecheria asta s-a încasat un comision de risc valutar”, spune avocatul.
Hotărârea nu este definitivă, este în primă instanţă, dar este prima la Oradea. Dacă se creează precedentul, acesta poate fi folosit de orice persoană interesată. La Cluj şi Timişoara este practică.
Pentru ca hotărârea să se aplice, trebuie să treacă de Tribunal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!