Câteva clipe de fericire în Săptămâna Mare pe chipul unor bătrâni. Aceasta a fost intenţia directorului executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, când s-a hotărât să organizeze o parte din proba practică a cursanţilor în meseriile de machior şi coafor la azilele de bătrâni din Oradea. „Până acuma, în cadrul probei practice, cursantele se machiau şi se coafau între ele. Ne-am gândit că folosind nişte resurse materiale, pe care le suportăm noi, să ducem activitatea practică acolo unde este mai mare nevoie de ea. În felul acesta putem aduce un zâmbet pe faţa unor persoane în vârstă”, a explicat Békési Csaba decizia luată.
În felul acesta, bătrânii sunt scoşi din programul cotidian şi mai socializează cu practicanţii. Cursul de machiaj durează trei luni, 40 de ore de teorie şi 80 de ore de practică, iar cel de coafor durează cinci luni: 240 de ore de teorie şi 480 de ore de practică. La fiecare dintre cele două cursuri de formare profesională sunt cuprinşi câte 25 de cursanţi.
Au fost alese două cămine de bătrâni din Oradea: Consistoria şi Sfântul Martin, primul pentru cursul de machior şi cel de-al doilea pentru cel de coafor- frizer.
La machiaj şi coafor
Cursanţii au fost împărţiţi pe zile. Femeile de la Azilul Consistoria, cărora li s-a făcut machiajul, erau încântate. Unele dintre ele nu au mai fost machiate de foarte mulţi ani. „Este o bucurie pentru noi în preajma Paştelui. Le mulţumim celor care s-au gândit la noi”, ne-a spus Olasz Maria, fostă asistentă medicală.
Cursantele au fost şi ele încântate de această practică inedită. Majoritatea au lucrat înainte în domenii diferite, dar au ales acest curs gândindu-se că le va fi de folos în viitor. Mai ales că este şi gratis pentru şomeri. „Am ales acest curs pentru că îmi plăcea încă de mică machiajul. Mi s-a părut cel mai potrivit pentru mine din oferta de la AJOFM Bihor. Este şi o şansă de a câştiga un ban după terminarea lui”, ne-a declarat Melinda Drimba, una dintre cursante.
Otilia Cotuţ, altă cursantă, are de gând să-şi deschidă o afacere în domeniu după terminarea cursului.
La Azilul Sfântul Martin s-a desfăşurat practica pentru meseria de coafor– frizer. Ceea ce le-a îndreptat pe cursante spre această meserie a fost pasiunea şi gândul că vor reuşi să-şi deschidă o afacere după terminarea lui. „Îmi place această meserie. Mă bucur că putem să aducem un zâmbet pe chipul acestor persoane de Sărbătorile Pascale”, a precizat Ana Buzlea, una dintre cursantele în meseria de coafor.
Una peste alta, toţi cei implicaţi în aceste cursuri: organizatori şi cursanţi consideră benefică practica în azilele de bătrâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!