Dacă se va aplica un ordin mai vechi al Ministerului Sănătăţii numărul românilor care vor beneficia de transplant ar putea creşte cu 50% în acest an. Actul prevede obligativitatea ca toate spitalele din ţară să raporteze la timp numărul de pacienţi care intră în moarte cerebrală şi în schimb Ministerul va primi finanţare pentru instituţiile de sănătate unde se fac transplanturi. În ultimul an se apreciază că au fost irosite în jur de 200 de şanse ca un pacient pentru care nu s-a mai putut face nimic să dea viaţă dincolo de moarte. Alte cifre arată că anual în jur de 100 de români mor fiindcă nu au beneficiat de organ salvator, prin transplant.
Două probleme
Recent şi dr. Raed Arafat a anunţat că vrea ca în fiecare spital mare de judeţ să existe câte un medic coordonator pe probleme de transplant (cum e la Oradea de ani de zile), care să informeze familiile că, deşi cel drag lor se va stinge (o persoană aflată în moarte cerebrală mai poate trăi conectat la aparate doar şapte zile în timp ce o persoană în moarte clinică îşi poate reveni oricând) poate da viaţă dincolo de moarte. „Poate să fie un mare pas înainte. De altfel, şi ţările cu număr foarte mare de donatori, exemplul Spaniei şi Croaţiei, exact asa au procedat. S-au concentrat pe aceasta muncă de spital în care deviza este ca niciun potential donator să nu fie pierdut”, a declarat recent şi reputatul expert în transplant Irinel Popescu.
Oradea se numără în topul centrelor medicale din ţară care au raportat şi unde s-au efectuat prelevări de organe, în urma cărora au fost salvaţi foarte mulţi oameni, fiindcă au beneficiat de transplant.
Biserica susţine
Consiliul de Bioetică al Patriarhiei Române susţine activitatea de transplant, reprezentanţii acestui organism considerând că acordul familiei pentru prelevarea organelor din trupul celui decedat este în acord cu morala creştină: „Nu au a se teme de acest lucru. În Rai nu intrăm cu un inventar de organe pe care le-am avut. Ci viaţa de dincolo este dată de câte virtuţi am însumat”.
Şi Biserica Romano-Catolică susţine actul donării de organe după deces, pe care îl consideră nobil.
Scump dincolo
În ţara noastră însă nu se efectuează toate tipurile de transplant sau cei care vor să nu mai aştepte pe listele Ministerului Sănătăţii pot alege să primească organul salvator în altă ţară europeană. Dar preţul investigaţiilor, al operaţiei şi al terapiei posttransplant costă între 100 şi 150 de mii de euro, chiar dacă Ministerul Sănătăţii de la noi îi alocă o sumă de bani.
Este şi cazul unui orădean, care are nevoie urgentă de transplant de plămâni. Îl cheamă Lucian Moisa, are 39 de ani şi de ani buni a fost diagnosticat cu chisturi la plămâni. După operaţii şi tratamente, orădeanul tot nu şi-a revenit şi acum salvarea lui ar fi doar transplant de plâmâni. A fost luat în evidenţele unei clinici de la Viena, dar operaţia costă 123.000 Euro. Lucian e acum internat la secţia de pneumologie a Spitalului Curteanu (de pe str. Izvorului) şi nici nu mai ştie dacă va ajunge vreodată să primească o a doua şansă, prin transplant. Cei care vor să îl ajute, îl pot suna la tel: 0767.622.083 sau îl pot găsi la spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!