Cseke Attila le arată guvernanţilor, dar şi şefilor de partide din Bihor, Declaraţia de la Oradea, prin care, la iniţiativa sa, toţi liderii formaţiunilor politice din Bihor se angajau să acţioneze unitar pentru ca Oradea să devină centru regional administrativ, iar viitoarele regiuni să fie trasate respectând criteriile Parlamentului European şi ale Comisiei Europene. Fostul ministru al Sănătăţii cere seriozitate din partea Guvernului în luarea acestei decizii. Parlamentarul UDMR a trecut în revistă ultimele intervenţii ale premierului şi ale capilor USL care se contrazic de la o declaraţie la alta, pe tema regionalizării.
„Sprijin” pentru Ardeal
„În aprilie, USL spunea că ne apropiem cu paşi repezi de regionalizarea cu opt regiuni. A venit premierul şi a spus că vor fi şapte, deoarece Bucureştiul va rămâne în Regiunea Sud Muntenia. Peste două luni am auzit prima declaraţie logică, ce pare a fi o concesie, aceea că vom avea Regiunea Dobrogea, care va cuprinde Tulcea şi Constanţa. Este o regiune pe care o susţin şi care întruneşte criteriile europene: cel geografic, istoric, social-cultural şi de mediu. Aceasta pentru ca în 16 august, domnul Ponta să revină şi să spună că formula regionalizării cu opt regiuni nu e cea mai bună, că vor fi 10-12 regiuni, deoarece dacă ar fi opt ar fi prea mari pentru standardele europene. Atunci a vorbit de viitoarea Regiune Bucovina pe care o susţin fiindcă îndeplineşte criteriile invocate. Chiar dacă din punct de vedere teritorial din Suceava lipsesc cinci oraşe, faţă de ceea ce a fost, iar din Botoşani lipsesc patru comune. Teritorial, regiunea Bucovina ar fi cât un judeţ. Dar atunci, noi Partium cu trei-patru judeţe, care îndeplinim toate criteriile, nu putem fi regiune? Şi criteriul geografic e îndeplinit clar: Piatra Craiului ne desparte de Cluj, chiar dacă cineva nu vrea sa vadă asta. Noi de ce nu putem? Şi o să spun asta până când nu ştiu ce se va întâmpla: nu înţeleg de ce să pui Bihorul, al VII-lea judeţ contribuabil al ţării, laolaltă cu Clujul, al II-lea judeţ contribuabil? Este evident cine va pierde din asta, care cetăţeni vor pierde din bunăstare, cine va pierde din punct de vedere economic. Întreb fiindcă tot am zis că facem regionalizarea pentru oameni. Azi, un bihorean contribuie la asigurări, la sănătate cu 30% mai mult decât un clujean şi cu 32% mai mult decât un ieşean. Şi atunci, mi se pare logic ca prima propunere să fie Oradea centru regional administrativ. Din păcate, Guvernul dă semne clare de «susţinere» pentru Ardeal”, a spus deputatul UDMR Bihor.
Cseke Attila şi-a argumentat această ultimă afirmaţie cu faptul că rezilierea contractului cu Becktel viza doar Bihorul, deoarece spune Cseke, contractul era semnat doar pentru autostrada Borş-Suplac. „Din aceasta a pierdut doar Bihorul, nu a pierdut nici Clujul, nici Braşovul, nici Sălajul”, a subliniat parlamentarul.
Parlamentarul a atacat apoi temele regionalizării şi descentralizării aşa cum sunt ele prevăzute a se realiza în Programul de Guvernare al USL. Cseke spune că a descoperit prezenţa cuvântului „regionalizare” de două ori în acest document, cât despre „descentralizare”, acest cuvânt este prezent de 14 ori. „Nu am văzut însă nici o măsură în ceea ce priveşte descentralizarea, ceea ce se întâmplă acum este numai centralizare. Spre exemplu, ce se înmtâmplă acum la Finanţe. Degeaba ni se povesteşte că vor rămâne la Oradea câţiva oameni care vor face şi vor drege, tot ceea ce înseamnă decizie, ordonator de credite se mută la Cluj. La fel se doreşte ca Ambulanţa să-şi piardă personalitatea juridică şi să se transforme în substaţie”, a spus parlamentarul. Cseke Attila confirmă intenţia UDMR de a organiza un referendum în Bihor pe tema regionalizării.
Cseke Attila cere descentralizare rapida
Citiți principiile noastre de moderare aici!