Adica scrutinul european. ”Nu este bine să deturnezi atenţia de la subiectul principal, alegerile europarlamentare, cu o problemă de interes naţional intern, pentru că este evident că dezbaterea naţională va eclipsa dezbaterile europarlamentare. Oricum participarea cetăţenilor este mai redusă ca şi în alte ţări, pentru că nu se înţelege importanţa lor, dar dacă mai pui referendum, evident că toate temele vor viza revizuirea Constituţiei. USL a spus că nu va prelua niciodată mijloacele şi procedurile preşedintelui. Or tocmai asta face. Este acelaşi lucru. Ceea ce nu este bine, cum nu a fost bine nici în 2007 sau 2009”, a declarat Cseke, într-o conferinţă de presă susținută marți.
Parlamentarul a amintit că există o recomandare europeană, susţinută şi de Comisia de la Veneţia, de a nu suprapune alte tipuri de alegeri pe alegerile europarlamentare, de care, iată, USL pare să nu țină cont, după anunțul făcut de liderii Victor Ponta și Crin Antonescu.
De asemenea, deputatul nu vede cum s-ar putea realiza acest lucru din punct de vedere tehnic, în condiţiile în care proiectul de revizuire a Constituţiei ar trebui să fie trimis, spre a obţine un punct de vedere, la Comisia de la Veneţia, forma actuală a Constituţiei mai având nevoie să fie rediscutată de Consiliul Legislativ şi de Curtea Constituţională (o dată înainte de vot în parlament şi o dată după).
”Azi suntem în 14 ianuarie, eu nu văd, în timp, cum s-ar putea face. La Comisia de la Veneţia nu poţi să le spui: ştiţi, în două zile, vă rugăm să ne daţi un punct de vedere”, susține deputatul.
El a subliniat că europarlamentarele nu pot fi amânate, situaţie în care cel mai bine ar fi ca această intenţie anunţată de liderii USL să nu se materializeze. Pericolul cel mai mare, afirmă el, este că toate partidele, fie că sunt la guvernare, fie că sunt în opoziţie, vor trebui, într-o măsură mai mare sau mai mică, să vorbească propriului electorat despre Constituţie.
În ce priveşte prezenţa la vot, deputatul consideră că, pe fondul nemulţumirii societăţii privind marile promisiuni neîmplinite ale majorităţii parlamentare de 70%, că există şanse foarte slabe ca pragul de prezenţă, de 50% plus unu, să fie validat.
”Oamenii au aşteptat, având 70% majoritate, să faci şi să mişti nişte lucruri importante. Acelea nu s-au mişcat, cele două mari teme – Constituţia şi regionalizarea – au picat, chiar dacă au avut 70% în parlament, şi atunci societatea se întreabă: de ce i-am mai votat? Nu s-a întâmplat nimic în anul 2013. Chiar dacă se desfăşoară timp de două zile (referendumul-n.r.) mă îndoiesc de faptul că 50% din electorat va merge la vot”, a spus Cseke.
Citiți principiile noastre de moderare aici!