Aceasta certifică înregistrarea fermierului în Registrul fermelor, pentru beneficiarii schemei de plată naţională directă complementară care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia.
Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu CEC Bank SA, Banca Transilvania, B.C.C. Creditcoop şi BC Carpatica SA.
Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 80% din valoarea sumei cuvenită din PNDC 1 calculată conform Adeverinţei eliberate de APIA. Valoarea PNDC1 pentru Campania 2012 este de 35 Euro/hectar. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2012.
Eliberare
Fermierii se vor prezenta la sediile Centrelor locale sau la Centrul judeţean Bihor al APIA la care au depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi vor solicita în scris prin Cererea de eliberare a adeverinţei de înregistrare fermier eliberarea „Adeverinţei de înregistrare fermier”.
Pentru eliberarea adeverinţei, fermierul va depune o copie a cărţii de identitate/BI şi originalul împuternicirii de reprezentare (în cazul persoanelor juridice) şi se va angaja în scris că nu îşi va schimba coordonatele bancare ulterior eliberării adeverinţei. Schimbarea coordonatelor bancare se poate realiza doar cu acordul expres al băncii creditoare, APIA fiind înştiinţată de acest lucru de către fermier.
Termenul de eliberare a adeverinţei sau a înştiinţării negative este de 48 ore din zilele lucrătoare de la data înregistrării solicitării fermierului la APIA Bihor. În cazul în care beneficiarul nu se prezintă să-şi ridice adeverinţa în acest termen, aceasta se anulează.
În cazul în care fermierul primeşte o adeverinţă pentru una din băncile creditoare, dar din motive ce decurg din procedura internă a băncii respective, nu i se acordă creditul, acesta se poate adresa altei bănci creditoare cu care APIA a încheiat Convenţia. Pentru aceasta, fermierul va solicita „acordul expres” al băncii respective (menţionată în adeverinţă).
„Recomandăm potenţialilor beneficiari interesaţi să îşi aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă, pentru a obţine condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale. De asemenea, beneficiarii au obligaţia de a achita din surse proprii contravaloarea dobânzilor, comisioanelor bancare şi de garantare ce decurg din aceste credite acordate de Banca Creditoare şi sumele neachitate de către APIA ca urmare a nerespectării de către beneficiari a reglementărilor legale privind acordarea acestor tipuri de ajutoare specifice”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!