Pompierii spun că toate coşurile de fum trebuie neapărat verificate, curăţate, dar şi reparate de persoane specializate şi autorizate.
Coşurile trebuie să fie prelungite deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m, iar în podul casei coşul de fum va fi obligatoriu tencuit pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Pompierii avertizează că toate coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului trebuie construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii.
Coşurile de fum trebuie izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu e bine să se introducă un strat de materiale necombustibile. Proprietarii imobilelor trebuie să evite încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului.
La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului.
Nu în ultimul rând, pompierii avertizează că nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!