Grădinița cu Program Prelungit nr. 34 din Oradea este singura grădiniță din județ implicată în prima serie de proiecte din programul Erasmus+Acțiunea cheia KA2 și una dintre cele trei grădinițe, la nivel de țară.
Așadar, în perioada 01.09.2014 – 31.08.2016, cadrele didactice din Grădinița nr.34 din Oradea derulează proiectul „European child – healthy body, clever mind” (Copilul european – minte sclipitoare, corp sănătos) – Strategic Partnerships for School Education (parteneriat strtegic pentru educația școlară), prin Agenția Națională pentru programe comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării Ştiinţifice. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană cu 20.600 euro și se derulează împreună cu parteneri din Polonia, Spania, Marea Britanie, Slovenia, Letonia, Cipru.
Obiective
Prin acest proiect cei care își propun să îl deruleze vor să promoveze şi să implementeze reguli de stil de viaţă sănătoasă, folosirea ICT, platforme, bloguri ca instrumente pentru creerea şi diseminarea resurselor cadrelor didactice, educarea pentru democraţie.
„În cadrul acestui parteneriat avem stabilite vizite de întâlnire și vizite de studiu în țările partenere. Am desfășurat și vom desfăşura în continuare o mulţime de activităţi din care învăţăm ce să mâncăm și cum să mâncăm sănătos, cum să ne păstrăm corpul sănătos, să ducem o viață activă, cum să trăim cât mai bine. Am organizat workshop-uri de gătit sănătos împreună cu copiii. Am făcut schimb de reţete cu celelalte ţări, avem un blog cu rețete, vom face împreună o carte digitală de bucate și avem un calendar al gătitului sănătos cu rețete ale partenerilor, însoțite de imagini ale bucatelor. Am desfăşurat concursuri de cântece despre hrana sănătoasă, concursuri de gătit împreună cu părinții copiilor, ieşiri în aer liber şi organizarea de picnick-uri. Am vizitat ecoferme, am plantat în mini grădinița amenajată în curte semințe de plante comestibile și plante decorative primite de la parteneri”, a precizat profesoara Cornelia Borz, directorul Grădiniței.
Bazine de înot
Ultima vizită a avut loc în Letonia, în perioada 22.01-29.01.2016. Fosta țară sovietică, cu aproape 2 milioane de locuitori, poate să fie un exemplu pentru alte țări în ceea ce privește educația copiilor într-un stil de viață sănătos.
„Am văzut școală cu bazin de înot,funcțional,pus zilnic la dispoziția tuturor școlilor și grădinițelor, care în urma unui program bine stabilit, vin cu copiii, o dată pe săptămănă la înot. Desfășoară o mulțime de activități outdoors (în aer liber), indiferent de anotimp, vreme sau temperatură. O singură grupă de copii beneficiază de patru spații: pentru activitatea de învățare și joc, pentru somn,grup sanitar,grup alimentar. Cadrele din învățămăntul preșcolar sunt cele mai bine plătite din întreg sistemul de învățământ, considerându-se că pun bazele învățăturii”, a mai spus directoarea.
În luna aprilie vizita de studiu la care vor participa toți ceilalți parteneri se va desfășura în Romănia, ocazie cu care se va prezenta modul în care se desfășoară activitățile de opțional în limba engleză și activitățile ecologice în care se implică copiii. Cu această ocazie se vor promova obiective turistice ale orașuluiși județului. Fiecare participant va primi căte un pliant și o hartă a orașului și județului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!