O mulţime de localuri cu destinaţia comerţ au fost controlate de pompierii de la Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, în luna noiembrie.
Rezultatele arată că luna trecută pompierii au făcut 108 controalela localităţi, operatori economici şi instituţii, 62 dintre acestea fiind efectuate la spaţii cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole, centre comerciale şi alte construcţii ori amenajări având destinaţia de comerţ.
Aceleaşi nereguli
În timpul controalelor, s-au depistat 749 nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor, dar 213 dintre acestea au fost remediate chiar pe timpul controalelor. Cele 108 controale s-au soldat cu 541 sancţiuni contravenţionale, dintre care 465 avertismente şi 76 amenzi în cuantum de 613 500 lei.
În cadrul celor 62 acţiuni de control ce au vizat doar barurile, discotecile, cluburile, restaurantele, sălile de cinematograf/spectacole, centrele comerciale şi alte clădiri sau amenajări cu destinaţia comerţ, au fost depistate un număr de 309 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 57 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. Cele 52 de controale s-au încheiat cu 253 sancţiuni contravenţionale, dintre care 200 avertismente şi 53 amenzi în valoare de 535 500 lei.
Pompierii zic că, per general, principalele nereguli constatate pe timpul acţiunilor de control au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, neîntreţinerea şi neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenţie, lipsa organizării activităţii de apărare împotriva incendiilor pe locul de muncă, reducerea căilor de evacuare prin amplasarea unor elemente de mobilier, neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă pentru panică, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, etc..
Altă categorie
Pompierii subliniază însă că deficienţele constatate la spaţiile controlate în luna noiembrie a.c., nu s-au încadrat în categoria celor prevăzute în Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.
Exerciţii de prevenţie
De reţinut că s-au organizat şi desfăşurat 107 exerciţii de intervenţie, respectiv 109 acţiuni de informare preventivă.
Tot în noiembrie a.c., pompierii de la Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au derulat în Bihor acţiuni aferente campaniei „RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, cu scopul de a reduce riscul apariţiei incendiilor, exploziilor, etc., evenimente nedorite, cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate. Oamenii au fost informaţi prin implicarea lor împreună cu pompierii în exerciţii de alarmare şi evacuare executate la nivelul instituţiilor şi operatorilor economici. S-au făcut exerciţii de intervenţie cu personalul de pe locul de muncă, respectiv cu erviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, exerciţii de alarmare publică, instruiri privitoare la comportamentul în caz de incendiu şi s-au dat materiale informative.
Tot luna trecută, tot cu acelaşi scop, de prevenire a dezastrelor, între 10 – 20 noiembrie a.c., pompierii de la Inspecţia de Prevenire au organizat şi desfăşurat cursuri de pregătire a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică locală (primari) în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!