Prestatorii de servicii de estetică şi igienă personală – frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje au fost controlaţi în luna mai 2015 de comisarii CJPC Bihor. Rezultatele controalelor nu au fost prea îmbucurătoare pentru aceştia. „În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 25 de operatori economici prestatori de servicii de înfrumuseţare şi igienă personală. Au fost întocmite 24 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 64.000 de lei”, ne-a informat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
Deficienţe
Principalele deficienţe constatate se referă la lipsa informaţiilor referitoare la serviciile prestate şi anume nedefalcarea acestora pe faze, lipsa informaţiilor privind garanţia acordată, a timpului de realizare, a riscurilor previzibile, a tarifelor aferente. Altă deficienţă a fost lipsa unei evidenţe a operaţiunilor de dezinfecţie şi sterilizare a suprafeţelor de lucru, a pavimentului, a aparatelor şi instrumentelor utilizate în cadrul prestării serviciului, sau lipsa unor date cum ar fi concentraţia substanţelor utilizate, perioada de sterilizare, etc. Lipsa unei evidenţe privind data deschiderii recipientelor cu produse cosmetice utilizate în cadrul serviciilor prestate, astfel încât nu se poate stabili încadrarea în perioada recomandată de producător de utilizare după deschidere, erau alte deficienţe.
Comisarul şef adjunct al CJPC Bihor recomandă consumatorilor care apelează la serviciile unui salon de înfrumuseţare să verifice întâi dacă lista tarifelor este completă, detaliată, cu precizarea tarifului şi a tuturor operaţiunilor ce caracterizează serviciul.
„Pentru produsele cosmetice folosite, respectiv vopsea de păr, nuanţator, fixativ, lac de păr, creme, ojă etc., cereţi precizări despre termenele de valabilitate”, precizează Giani Bura. În cazul în care consumatorul suferă de alergie la vreun produs cosmetic, trebuie să solicite date suplimentare privind produsele utilizate. De asemenea, personalul din unitatea respectivă trebuie să facă, la cerere, dovada sterilizării instrumentului utilizat.
În cazul în care consumatorii constată că în unele saloane de înfrumuseţare nu se respectă condiţiile de igienă, pot sesiza Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, noul program de relaţii cu publicul fiind: luni – marti – joi 8:30 – 16:30, miercuri 8:30 – 18:30, vineri 8:30 – 14:30.
Citiți principiile noastre de moderare aici!