Scrisoarea deschisă formulată de Florica Cherecheș și adresată Agenției de Protecția Mediului Bihor și Gărzii de Mediu a stârnit în primă fază reacția reprezentanților Nutripork, care menționa că este de acord ca afacerea să fie strămutată, însă printr-o finanțare nerambursabilă echitabilă.
În cele ce urmează redăm, integral, replica formulată de deputatul Florica Cherecheș:
„Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, a cetățenilor, formulez acest Drept la replică, în urma reacției firmei Nutripork, prin vocea doamnei avocat Egei Ivona, reacție la Scrisoarea deschisă pe care am trimis-o prin intermediul dumneavoastră și prin poștă, Agenției de Protecția Mediului Bihor și Gărzii de Mediu Bihor.
În acea scrisoare, în calitate de Deputat, persoană publică aflată în slujba cetățenilor, am transmis public nemulțumirile populației către Agentia pentru Protectia Mediului Bihor și Garda de mediu Bihor, legate de poluarea olfactivă generată de dejecțiile porcine din ferma de porci Nutripork din Ioșia, si am solicitat rezolvarea problemei. Cetățenii mi-au cerut atât mie cât și reprezentanților administrației locale și Direcției de Sănătate Publică Bihor, să facem ceva pentru că ei nu mai suportă duhoarea pe care o răspândește această fermă. 3.476 de cetățeni au cerut în aprilie 2016, Primăriei Oradea, să introducă acțiuni în instanță pentru poluarea olfactivă la care sunt supuși.
M-am adresat instituțiilor abilitate și responsabile cu monitorizarea calității aerului, respectiv APM Bihor, precum si cu verificarea modului în care societatea în cauză își desfășoară activitatea și respectă legislația în domeniu, respectiv Garda de mediu Bihor. Faptul că firma poluează masiv, că expune populația orașului la riscuri în ceea ce privește sănătatea, mirosul fiind o sumă de substanțe chimice emise permanent în timpul desfășurării activității, nu poate fi pus sub semnul întrebării, e o certitudine cu care trăim în Oradea de foarte mulți ani.
Ca atare, am întrebat aceste instituții dacă au cunoștință despre faptul că ferma de porci din Ioșia constituie o sursă de poluare olfactivă pentru orădeni și dacă au luat ceva măsuri în acest sens. Le-am cerut de asemenea să mă ajute să formulez un răspuns pertinent către cetățenii nemulțumiți care-mi solicită ajutorul.
Eu susțin interesul cetățenilor, și mă preocupă sănătatea lor, dar nu pot să afirm în acest moment că soluția problemei este închiderea activității fermei, așa cum Nutripork se exprimă în acea reacție, prin vocea doamnei avocat Egei. Orice investiție care aduce beneficii economice comunității este binevenită, cu condiția să respecte legislația, contextul în care se desfășoară și nu în ultimul rând, populația.
Vreau să precizez de asemenea că demersul meu nu este nicidecum un atac la adresa Agenției pentru Protecția Mediului Bihor ci o dorință sinceră de a înțelege, direct de la cei abilitați să intervină în probleme de mediu, cum se poate rezolva problema mirosului insuportabil care vine de la ferma de porci. Consider că este necesară reanalizarea condițiilor în care a fost eliberată autorizația de mediu, tinându-se cont de parametri suplimentari, zonă, densitatea populației, impactul emisiilor chimice asupra sănătății populației, precum și de vulnerabilitatea zonei la poluarea cu nitriți.
E regretabil că investițiile făcute în ultimii ani pentru ca Oradea să se dezvolte, care atrag tot mai mulți turiști, să fie umbrite de acest miros deranjant care nu face cinste unui municipiu – poartă de intrare în România. Organizarea de evenimente în aer liber, tot mai multe în ultima vreme, așa cum e și firesc dar și petrecerea timpului liber pe malurile Crișului Repede, atât de frumos amenajat de municipalitate, sunt boicotate de duhoarea care îi determină pe locuitorii din zonă să stea în casă, cu ferestrele închise.
Firma Nutripork, prin doamna avocat Egei, sugerează că ar trebui modificată legislația în domeniul amplasării fermelor dar eu personal nu cunosc eventualele demersuri făcute de Nutripork în acest sens. Pe de altă parte, consider că instituțiile abilitate de monitorizarea calității aerului, în urma propriilor măsurători și a sesizărilor venite de la cetățeni, sunt cele îndreptățite să solicite Parlamentului sau Ministerului Mediului să inițieze modificări legislative.
În încheiere, menționez că nu pot accepta sfatul doamnei avocat Egei de a mă implica „în găsirea unei soluții de reglementare legală a încetării activității fermelor de acest fel”, deoarece nu am nici convingerea că aceasta e soluția problemei și nici autoritatea sau dreptul conferit de lege de a face acest lucru. Eu nici nu doresc și nici nu am autoritatea de a verifica modul în care firma Nutripork își desfășoară activitatea sau modul în care își gestionează deșeurile dar sunt nevoită să plec urechea la cererile cetățenilor și să le reprezint interesele, atunci când îmi solicită acest lucru”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!